Přeskočit na hlavní obsah

To nejlepší z Portugalska: Po stopách míst v románu Saudade - část I.

Tajemné a krásné Portugalsko nabízí návštěvníkům nepřeberné množství zábavy i poznání - široké a nekonečně dlouhé pláže, malebná města, historické památky, národní parky, diskotéky i gastronomické zážitky. Tohle všechno hraje hlavní roli v příběhu, který jsem sepsala před pár lety. Která místa můžete navštívit s románem Saudade?

Do Portugalska se vždy ráda vracím, je pro mě srdcovou záležitostí. Díky svému studijnímu pobytu jsem měla možnost poznat jej opravdu dobře. Mé okouzlení přerostlo v nutkání napsat o něm něco většího, i když... 
 
Někdy mám pocit, že román Saudade napsalo Portugalsko za mě. Pokud jste jej četli, víte, že je to takový malý knižní výlet do slunného Algarve, magického Porta, historického Guimaraes, ale i Lisabonu nebo Fátimy. Pojďte se tam vydat doopravdy! V první části článku vás seznámím s krásami severního Portugalska.

Porto

Druhé největší portugalské město nacházející se na deltě řeky Douro... Kde jenom začít? Je to snad moje nejmilovanější město vůbec - nejen v Portugalsku. Má malebné historické centrum, písčité pláže, kavárny i obchody. 

Domečky jsou tu uzounké a obložené dlaždičkami azulejos, šplhají do kopců a zase z kopců, takže se při procházkách pořádně zapotíte. Párty trvají do rána. Pokud svítí slunce, je horko i v zimě, a pokud prší, nepomůže vám žádný deštník.

Saudade: V Portu se odehrává většina knihy - hlavní hrdinka Magdaléna sem přijíždí na studijní pobyt a do města se zamiluje stejně jako já.

Čtěte také: 6 nejkrásnějších míst v Portu

Most Luize I.

Paříž má Eiffelovu věž, Londýn má Tower Bridge a Porto má tento ikonický most přes řeku Douro, který mimochodem projektoval Eiffelův kolega (ač se někteří mylně domnívají, že to byl sám Eiffel) a který byl dokončen v roce 1886. Přes řeku Douro vede několik významných mostů, přičemž třeba most Maria Pia se mu značně podobá, most Luize I. je však asi největším symbolem Porta. 

Saudade: Magdaléna se po něm něco nachodila, v příběhu je zmiňovaný několikrát :) Vznikla pod ním její nejoblíbenější fotka, kterou stvořil Luca. 

Vila Nova de Gaia

Ten nejkrásnější pohled na Porto se vám naskytne, pokud se vydáte přes řeku do úplně jiného města - ano, vyhledávače vám řeknou, že Vila Nova de Gaia je samostatné město. Památky ve svazích nad Dourem budete mít jako na dlani. Vila Nova de Gaia je lokalita, do které se chodí především za portským vínem. Najdete tu spoustu vináren, sklípků a možností výhodných ochutnávek.

Saudade: Lavičky podél Doura jsou za pěkného počasí obsazené turisty, na jedné z nich v knize často vysedává právě Magdaléna. Taky se tady prochází s Lucou :)

Matosinhos

Centrum Porta je malebné, ale... je to centrum. Asi nejkrásnější část města mimo turistické jádro je přímořská čtvrť Matosinhos plná relativně nových domů. Ulice jsou zde širší, pravidelnější a modernější. 

Známá je především díky Matosinhos Beach, široké městské pláži, která se hemží surfaři. Není nijak zvlášť krásná, ale má své kouzlo. Najdete tady památník připomínající noc z 1. na 2. prosince 1947, kdy v Portu došlo ke strašlivé námořní tragédii, při níž zemřelo 152 námořníků. Více si o této události můžete přečíst v mém článku Příběh monumentu na Matosinhos Beach.

Saudade: Protože je Matosinhos Beach opravdu silným místem, v Saudade se tu odehrají ty nejsilnější momenty... Poměrně velká část zápletky je propletená se surfaři a surfařskou školou Onda Purra (která opravdu existuje) - Magdaléna tu absolvuje svoji první hodinu surfu a Luca a surfař Rafael se o ni poperou. Chodí také do kavárny Terrárea :)

V průběhu příběhu se sem Magdaléna dokonce přestěhuje a v závěru zde celá zápletka vykrystalizuje. A pak je tu právě historická část z roku 1947 - Beatriz, další z hlavních hrdinek, na Matosinhos najde štěstí i neštěstí a dotkne se jí i zmíněná námořní tragédie.

Čtěte také: 6 nejzajímavějších míst ve čtvrti Matosinhos

Guimaraes 

"Tady se zrodilo Portugalsko," hlásá nápis v centru severoportugalského městečka Guimaraes, kam je možné dojet vlakem z Porta asi za hodinku přímo z nádraží Sao Bento, které se nachází v centru. Malebné a kouzelné Guimaraes je považované za kolébku tohoto národa a každý Portugalec by ho prý měl alespoň jednou za život navštívit. 

Nachází se zde 2000 let stará ulička Svaté Marie, hrad, slavné náměstí s olivovníkem a spoustu dalších památek, ale také mnoho kaváren a restaurací. Pokud chcete o Guimaraes vědět víc, podívejte se na článek Jednodenní výlety z Porta: Guimaraes.

Saudade: V Guimaraes Magdaléna na začátku knihy bydlí u portugalské rodiny, která je pro celý příběh poměrně důležitá, to se ale ukáže až později. Místo zrození Portugalska nakonec považuje za místo, kde se zrodil i kus Portugalky v ní samotné :)

Braga

Braga je dalším z měst, do kterého lze z Porta dojet vlakem. Jedná se o hlavní město kraje Minho a jakousi bránu do kouzelného národního parku Peneda-Geres, hornatého a trochu zapomenutého kraje severního Portugalska. 

Největším lákadlem je Bom Jesus do Monte, poutní místo nacházející se kousek za městem na vyvýšenině - jedná se o kostel, k němuž vede kaskádovité schodiště. Braga má na čtyřicet kostelů a je velmi důležitým náboženským místem Portugalska.

Saudade: V románu je o Braze jen poměrně zběžná zmínka a pro příběh není příliš podstatné, pro vaši cestu to Portugalska je však Braga určitě zastávkou, která stojí za to.

Čtěte také: Jednodenní výlety z Porta: Braga

Národní park Peneda-Geres

A konečně - tečka za první skupinkou zajímavých míst v románu Saudade, které se nacházejí v severním Portugalsku. Národní park Peneda-Geres rozkládající se na severní hranici se Španělskem je přehlídkou divoké a ničím neposkvrněné přírody plné zelených hor, lesů a řek. 

Chcete-li zažít úplně jiné Portugalsko, než jaké uvidíte na plážích nebo v živých městech, pak zavítejte sem. Do Peneda-Geres dojedete z Porta asi za dvě hodiny, jedinou možností je půjčení auta. Národní park stojí za to prochodit pěšky, je zde spousta zajímavých turistických bodů, o nichž se více rozepisuji v článku Jednodenní výlety z Porta: Národní park Peneda-Geres.

Saudade: Peneda-Geres je pro Magdalénu tichým útočištěm poté, co se do Portugalska po letech z nostalgie vrací - utíká před svou budoucností, před sliby a nalinkovaným životem. Naráží tady na Finna, poutníka, který jde pěšky do Santiaga de Compostela, ovšem to není jediné překvapení :)

Autorkou článku je Helena Žáková

Zaujal vás článek? Objevte Portugalsko přímo v románu Saudade, který je všemi těmito krásnými místy inspirovaný.
 
Saudade. Slovo, které vyplavil oceán. Pocit, který nelze přeložit

Román odehrávající se na divokém pobřeží Atlantiku přináší čtyři různé pohledy na tajemné Portugalsko a také dívku jménem Beatriz, jejíž tajemství provází příběh každého z hlavních hrdinů. Stejně jako portugalské slovo saudade vyjadřující pocit naplnění, smutku, štěstí, lásky i ztráty.

Objednat

 

 

 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.