Přeskočit na hlavní obsah

Jednodenní výlety z Porta: Guimaraes

Jestliže pobýváte v Portu delší dobu, byl by hřích nevydat se z tohoto úžasného velkoměsta ještě o kousíček dál. Z Porta se dá totiž celkem snadno vypravit do dalších zajímavých míst. A co víc, většinu z nich zvládnete během jednoho dne. Přemýšlíte, kam z Porta na jeden den? Bojíte se, že to sami nedáte? Pak si zajeďte do měst Braga či Guimaraes. Obě dvě za to rozhodně stojí. Cesta z Porta sem trvá přibližně hodinu a pokud jste ubytovaní v centru, bude to pro vás hračka. Osobně bych jako číslo jedna uvedla Guimaraes, jehož malebné uličky mne skutečně okouzlily. Proč je Guimaraes považováno za kolébku Portugalska? Co můžete v městečku navštívit? Jak se sem vůbec dostat?

Malé městečko Guimaraes je pro Portugalsko mnohem důležitější, než se může na první pohled zdát, a každý Portugalec, který se považuje za vlastence, by ho měl navštívit. Pokud tedy milujete Portugalsko alespoň z poloviny tak jako já, rozhodně ho nevynechejte. Tady se prý zrodil portugalský národ, což hlásá i velký nápis "Aqui Nasceu Portugal" v centru města. Respektive se v Guimaraes ve 12. století narodil první portugalský král Alfonso Henriques a odehrála se zde důležitá bitva, která vedla ke vzniku Portugalska.


Guimaraes mě snad ze všech měst a městeček na severu Portugalska (když samozřejmě nepočítám Porto) zaujalo nejvíce. Na seznamu světového dědictví UNESCO je rozhodně právem. V mnoha ohledech mi připomínalo Anglii, dost možná i jedno konkrétní anglické město Salisbury. Najdete tady totiž mohutné hradby, gotické lomené oblouky a především monumentální hrad z 10. století. Městečko má zvláštní atmosféru, nachází se v něm mnoho příjemných starých uliček se spoustou kaváren a obchodů se suvenýry, ze kterých však v žádném případě nevyprchal tradiční duch a "místní způsob života". Zároveň jsou pěkně upravené, sjednocené a čisté. A co rozhodně nevynechat při návštěvě Guimaraes?

Náměstí Lago da Oliveira a Igreja da Nossa Senhora da Oliveira
Srdcem městečka je Lago da Oliveira, které dostalo své jméno díky starému olivovníku. Náměstíčku dominuje kostel Igreja da Nossa Senhora da Oliveira a také pozoruhodný gotický altánek připomínající bitvu na Rio Salado.

Rua de Santa Maria a další historické uličky
Víte, že v Guimaraes najdete uličku, která je stará skoro 2000 let? Jmenuje se Rua de Santa Maria a je prakticky jen malou ochutnávkou atmosféry celého historického centra. Touto ulicí lze projít k několika krásným středověkým náměstím, která jsou obklopená měšťanskými domy. Najdete tady třeba starou radnici s arkádami ze 14. století.


Palác vévodů z Bragancy
Tato zajímavá stavba z roku 1420 nemá mnoho portugalských znaků. Cílem bylo napodobit především francouzské, holandské a německé šlechtické domy své doby. Dnes se jedná o místo, v němž sídlí muzeum a výstavní prostory. V druhém patře se nachází prezidentské apartmá. 

Castelo de Guimaraes a kostel svatého Michala
A konečně. Dominantou městečka Guimaraes je hrad z 10. století, který však v průběhu let prošel celou řadou proměn. Jedná se o první portugalský hrad zvěčněný na fotografiích a mezi prvními byl také zařazen mezi národní památky. Cena vstupného se pohybuje jen kolem 2 eur! Pod hradem stojí kostel svatého Michala, jehož podlahu tvoří náhrobní kameny portugalských králů

Vyvýšenina Penha
Na vyvýšenině stojí klášter Mosteiro de Santa Marinha da Costa z 12. století, který byl přestavěn na hotel a nabízí úžasný výhled do okolí! Dostat se sem můžete rychlou lanovkou teleférico.

Jak se do Guimaraes dostat?

Za mě je nejjednodušší a nejpohodlnější způsob rozhodně vlak. Zpáteční jízdenka stojí 7 euro, cesta trvá asi hodinu a vlaky jedou přesně. Přímá lokálka navíc odjíždí z historického nádraží Sao Bento, které se nachází v centru Porta! Při čekání na vlak se navíc můžete kochat bílomodrými kachličkami Azulejos, kterými je nádraží obložené.

Toto rozhodně není kompletní výčet památek! Na to, jak je městečko malé, schovává se v jeho malebných uličkách, ve kterých bych se já osobně mohla toulat donekonečna, neskutečné množství historických míst. Za příznivé ceny si tu můžete dát portské v tradičních vinárnách nebo meia de leite v literární kavárně! 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.