Přeskočit na hlavní obsah

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

1. Korek

Věděli jste, že přibližně 50 % světové produkce korku vzniká v Portugalsku? Země je největším pěstitelem korkových dubů na světě, a pokud projíždíte portugalskou krajinou, vidět takový korkový dub není žádná rarita. Jestliže jste si mysleli, že z korku se vyrábějí jenom zátky, pak jste na omylu. Téměř kdekoliv - nejen v obchodech se suvenýry - můžete v Portugalsku koupit korkové kabelky, tašky, peněženky, batohy, boty, pohlednice a další výrobky. Prostě cokoliv, na co si jen vzpomenete. Cena samozřejmě závisí na kvalitě korku. Kůra z dubu se může využívat nejdříve 25 let po zasazení, ale samozřejmě velmi kvalitní korek lze získat například až 75 let. Sklizeň se pak může opakovat přibližně každých 9 let. Kvalitní korková kabelka vás může stát i více než 100 euro, ovšem pořídíte i za 50, 25, 15, 10... Dobrá zpráva je, že i ty nejlevnější vypadají luxusně a krásně. Nádherné produkty koupíte třeba v Algarve, ty nejhezčí pak v městečku Loulé, ale i na severu v Portu se dají na trhu u řeky Douro najít úžasné kousky.
Zdroj: Pinterest, etsy.com

2. Portské víno

Tím nejtypičtějším suvenýrem zejména ze severních oblastí Portugalska je portské víno, které se rodí v okolí řeky Douro, v kopcovité oblasti zvané Alto Douro. Poměrně těžké dezertní víno s vyšším podílem zbytkového cukru je nejlepší vychutnat si v malých hospůdkách a vinárnách přímo v Portu nebo Vila Nova de Gaia. Vila Nova de Gaia, město, které se dívá na Porto přes řeku Douro, je charakteristické svými vinnými sklípky a výrobnami vína, kde je možné absolvovat poměrně náročnou ochutnávku. Nicméně portské víno může posloužit také jako skvělá vzpomínka na Portugalsko, především za dlouhých zimních večerů. Existuje nepřeberné množství značek portského vína. Co se týče druhů, nejvíce obvyklé je červené tawny a ruby, existuje však také bílé či růžové.

3. Azulejos

Keramické kachličky azulejos jsou klasickým prvkem portugalské architektury. Pravděpodobně pocházejí z Persie, nicméně Arabové je přinesli na Pyrenejský poloostrov a dnes je jejich centrem právě Portugalsko. Mohou být jednobarevné, bohatě zdobené, ale nejčastěji modrobílé. Překrásné modrobílé azulejos zdobí například interiér nádraží São Bento v Portu, obvyklé jsou však také pro vnějšek malebných portugalských kostelíků. Pestrobarevnými azulejos jsou ovšem obložené i úplně obyčejné domy, takže se klidně může stát, že budete procházet ulicí hrající všemi možnými barvami od tmavomodré po oranžovou a kochat se azulejos s nejrůznějšími motivy. I vy si jimi můžete ozdobit svůj dům. V Portugalsku se prodávají jednotlivé kachličky například s číslem domu, ale také třeba magnety, pohlednice nebo textil s motivy azulejos.

4. Pastel de Nata

Tou nejznámější portugalskou sladkostí je pravděpodobně Pastel de Nata, popřípadě Pastel de Belém.  Původně pochází z lisabonské čtvrti Belém, ovšem v severnějších oblastech země je častější výraz Pastel de Nata. Křupavé košíčky s krémovou náplní přežijí i dlouhou cestu letadlem, takže se nemusíte bát, že byste je jako suvenýr nedovezli. Kůrka je z listového těsta a náplň se vyrábí ze smetany, žloutku, cukru, mouky, vanilkového extraktu a skořice. V Portugalsku snad neexistuje kavárna, kde byste si Pastel de Nata nemohli dát - nabízí je luxusní restaurace, školní bufety i zapadlé hospůdky. Většinou se podávají ke kávě a pro chuť se popráší trochou skořice.

5. Suvenýry s motivem kohouta Barcelose

Někteří turisté si kohouta Barcelose pletou s galským kohoutem. Pochází z jedné ze starých portugalských legend. Vypráví příběh cizince, který přišel do malého města Barcelos v nesprávný čas. Krátce po jeho příchodu se ztratilo zlato a on byl nespravedlivě odsouzen k smrti. V předvečer popravy šel prosit o milost soudce, který si zrovna pochutnával na pečeném kohoutovi. Ten nakonec obživl a prokázal jeho nevinu. Dnes najdete Barcelose na všech možných portugalských suvenýrech. Prodává se nejen v podobě různých figurek. Tento motiv se používá i na hrnečky, utěrky, tužky nebo třeba magenty.
Zdroj: Pinterest, Ebay

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.