Přeskočit na hlavní obsah

Co vidět v Lisabonu: 13 top míst + tipy na dopravu, vstupy atd.

Kouzelný Lisabon, hlavní a největší město Portugalska, leží na deltě řeky Tejo a čítá přibližně půl milionu obyvatel, přičemž aglomerace tvoří asi tři miliony. Báječné je, že do Lisabonu se dá vyrazit v jakémkoliv ročním období - i zimní výlet si můžete užít za sluníčka a při příjemných dvaceti stupních. Navíc se jedná o relativně levnou destinaci. Čím je Lisabon výjimečný a co při jeho návštěvě rozhodně nevynechat? Jak se dostat z letiště, kde se ubytovat a jak pořešit vstupy?

Osobně nedám dopustit na malebnější Porto, severského konkurenta Lisabonu, nicméně do hlavního města Portugalska jsem se vždycky chtěla vrátit a mít na něj konečně dostatek času, protože během dvou předchozích návštěv jsem to vzala letem světem. A tentokrát se povedlo. Prozkoumala jsem jej křížem krážem a zamilovala si ho. 

Čtěte také: Jeden den v Lisabonu (senhoritavportu.blogspot.com)

Jak se v Lisabonu dostat z letiště do centra?

Rychlým, vcelku levným a spolehlivým způsobem dopravy je metro. Na stanici projdete přímo letištní halou - jedná se o konečnou červené linky, takže nemůžete splést směr. Pro cestu do historického centra jeďte červenou linkou na stanici Alameda a přestupte na zelenou linku ve směru na Cais do Sodré. Zastávka v centru je například Rossio nebo Baixa-Chiado. Vše je velmi dobře značené a přehledné.

Lístek pořídíte přímo v automatech na nástupišti, jednosměrná jízdenka stojí 1,65 eur, k čemuž připočtěte 0,50 eur za kartičku (kterou lze dobíjet, takže si ji určitě schovejte), jízda trvá 60 minut a je možné libovolně přestupovat. Můžete také zvolit celodenní jízdenku, která platí na metro, tramvaje i autobusy. Nákup v automatu je snadný - žádné zóny, žádné nejasné varianty nebo nejasné popisky.

Jak se po Lisabonu pohybovat?

Osobně si většinu měst procházím výhradně pěšky, ale v Lisabonu se opravdu vyplatí se tu a tam svézt hromadnou dopravou. K hlavním památkám, jako je Belémská věž nebo Památník objevitelů, se zkrátka pěšky z centra nedostanete, i kdybyste chtěli - není kudy. Doporučuji pořídit si Lisabonskou kartu, o které píšu níže.

Lisabonská karta

Nejsem příznivcem různých městských karet atd., ale Lisabonská karta je skvělá. Zahrnuje vstup nebo slevu na vstup do stěžejních památek, k tomu můžete libovolně využívat městskou dopravu včetně historických tramvají, kterými se určitě budete chtít svézt! Lze ji pořídit na 24, 48 nebo 72 hodin a začíná na 22 eurech. Dopředu si ji kupte online a poté si ji vyzvedněte na jednom z výdejních míst v centru Lisabonu. 

Více informací, výdejní místa a možnost nákupu: Lisboa Card – 38 muzeí a pamětihodností | Tiqets

Kde v Lisabonu bydlet?

Příjemné bydlení je v blízkosti náměstí Comercio ve čtvrti Baixa, spousta turistů volí starou čtvrť Alfama, ale mně se osvědčila Baixa, kde jsou ulice pravidelnější a kde máte spoustu možností, kde se večer najíst zajít na drink nebo do obchodu.

Co vidět v centru Lisabonu

1. Praca do Comercio a Rua Augusta

Rozhodně jedno z mých nejoblíbenějších míst v Lisabonu. Vévodí mu žlutá barva a je báječným výchozím bodem pro poznávání města. Náměstí působí dojmem, že mu někdo sebral čtvrtou stranu, a otevřel tak neuvěřitelný výhled na širokou řeku Tejo. Dříve zde stál královský palác – Palácio da Ribeira, který stejně jako jeho knihovna se 70 000 svazky, byly  v 18. století zničeny zemětřesením. 

Náměstí Comercio obklopují téměř lázeňská podloubí a kouzelné restaurace vyzdobené slunečnicemi. Jeho dominantou je monumentální Vítězný oblouk  a jezdecká socha krále Josefa I. od předního portugalského sochaře Machada de Castro, který ji dokončil v roce 1775. Bronzová socha koně zašlapávajícího hady s králem v sedle vedla projíždějící anglické obchodníky a cestovatele k lidovému pojmenování „náměstí Černého koně“. 

Vítězný oblouk vás přivede na hlavní tepnu Lisabonu Rua Augusta, kde najdete restaurace a obchody. Pokud půjdete pořád rovně, dorazíte na náměstí Rossio a poté můžete projít všechna pravidelná významná náměstí nového Lisabonu.

2. Elevador de Santa Justa

Výtah Santa Justa je nejstarším výtahem ve městě a nabízí výhled na historické centrum. Byl postaven v roce 1902 a je příkladem technického pokroku té doby. Prostřednictvím tohoto výtahu se můžete snadno dostat na vyhlídkovou terasu, ze které projdete přímo k rozbořenému klášteru Carmo. Jízdu Elevadorem zahrnuje Lisabonská karta.

3. Carmo Convent

Karmelitský klášter v Lisabonu je impozantní stavbou ze 14. století. Convento do Carmo byl založen roku 1398 a jeho prvními obyvateli byli karmelitánští mniši z města Moura, kteří sem přišli roku 1392. Dříve byl gotický kostel patřící k tomuto klášteru jedním z hlavních lisabonských kostelů, ale po zemětřesení roku 1755 skončil celý klášter v troskách a už nikdy nebyl zrekonstruován. Má sloužit coby připomínka této tragické události. Dnes zde najdete archeologické muzeum. 

4. Praca do Rossío a "schodová ulice"

V dávných dobách se na Rossiu odehrávaly veřejné popravy nebo býčí zápasy, nyní se tu konají například koncerty nebo festivaly. Uprostřed náměstí stojí pamětní sloup na počest krále Petra IV. a dvě fontány - Jižní fontána a Severní fontána. Rossío je charakteristické především svou mozaikovou dlažbou. 

Z Praca do Rossío se ve večerních hodinách vydejte ulicí Calcada do Carmo a poté Calcada do Duque - ta je tvořena schody, které lemují malebné restaurace a bary. Určitě sem zajděte ve večerních nebo nočních hodinách na večeři či drink.

Co vidět ve čtvrti Belém

Za skupinkou dalších tří nejvýznamnějších lisabonských památek je třeba dojet do čtvrti Belém, proto se vyplatí Lisabonská karta, která funguje na městskou dopravu. Nasedněte na tramvaj E15 přímo na Praca do Commercio a vystupte na zastávce Mosteiro Jeronimos.

5. Klášter dos Jerónimos

Mosteiro dos Jerónimos založil pravděpodobně roku 1501 Manuel I. Portugalský jako výraz vděčnosti za šťastnou výpravu Vasca da Gamy. Nacházejí se zde hroby významných portugalských panovníků a osobností - narazíte i na náhrobek samotného Vasca da Gamy. Jedná se o perlu manuelského stylu.

Určitě si při prohlídce všímejte nádherně zdobených sloupů - každý z nich je jiný a reliéfy jsou fascinující. Všichni Evropané, kteří klášter navštíví by si měl zároveň uvědomit, že v roce 2007 tady byla podepsána Lisabonská smlouva. 

6. Padrão dos Descobrimentos

Monumentální Památník objevitelů se nachází na prominentním místě u řeky Tejo. Původní objekt zde byl vztyčen v roce 1940, ovšem materiály, ze kterých byl vyroben, podléhají rychlé zkáze, takže současná replika z betonu a kamene pochází z roku 1960. Památník má podobu přídě lodi, v jejímž čele stojí Jindřich Mořeplavec, po stranách jsou pak umístěny sochy významných osobností z portugalského věku objevů.

7. Torre de Belém

Elegantní Belémská věž byla postavena jako součást obranného systému města na začátku 16. století v manuelském stylu a vybudoval ji vojenský architekt Francisco de Arruda. Zajímavostí je, že původně stála na malém říčním ostrově zcela obklopena vodou, po letech říčních náplav je však spojena s pevninou.

Na vstup platí Lisabonská karta, ale i tak budete muset vystát frontu. Nezapomeňte si ovšem přesto dojít pro lístek do přístřešku kousek od věže, který dostanete při předložení karty.


Stará Alfama

Do staré Alfamy se snadno dostanete pěšky (do kopce) z hlavního náměstí Praca do Comercio, ale jedním z nutných zážitků je jízda legendárními historickými tramvajemi (neznámější je tramvaj číslo 28), které se nebezpečně řítí do kopce a zase z kopce a projíždějí uzounkými uličkami - je lepší nevystrkovat ruce ani hlavu, někde byste mohli dokonce zavadit o prádlo sušící se za okny. 

Alfama je na rozdíl od pravidelných ulic Baixy nepřehledným bludištěm a při šplhání do kopců se můžete pořádně zadýchat. U většiny atrakcí Alfamy od katedrály až po níže zmíněné vyhlídky historické tramvaje zastavují, legendární osmadvacítka váz navíc proveze z Alfamy novým městem až na zastávku Chiado-Baixa, takže pokud si chcete ušetřit čas a síly, využijte ji.

8. Katedrála Sé

Hlavní lisabonská katedrála Sé, celým jménem Santa Maria Maior de Lisboa, z roku 1147 je nejstarším městským kostelem. Prošla četnými přestavbami a mísí se na ní různé styly, dosud si však uchovává svůj středověký charakter.

9. Hrad sv. Jiří

Místo, kde stojí Castelo de São George, bylo osídleno již v 7. století př. n. l., hradby však postavili Maurové, kteří zde pobývali, dokud nebyli ve 12. století vyhnáni křižáckými vojsky. Po staletí byl hrad sídlem portugalských králů, král Manuel I. jej však považoval za nemoderní a nechal si postavit Palácio da Ribeira, který v roce 1755 srovnalo se zemí zemětřesení. To neprospělo ani Castelo de São George - rekonstrukce se hrad dočkal až za režimu diktátora Salazara a veřejnosti byl zpřístupněn teprve nedávno.


V blízkosti hradu stojí také manýristický klášter Sao Vicente de Fora, který je jednou z největších sakrálních staveb ve městě.

10. Vyhlídky v Alfamě

Protože se Alfama nachází v kopcích, její zákoutí skýtají spoustu krásných vyhlídek na Lisabon. Nejoblíbenější vyhlídky jsou Miradouro das Portas do Sol, Miradouro de Santa Luzia a Miradouro da Graça a plní se především před západem slunce, kdy se tady scházejí jak turisté, tak i místní.

11. Kostel svaté Engrácie

Barokní kostel s kupolí, který byl v roce 1916 povýšen na Národní pantheon, je symbolem Alfamy, -jako dominantu této části města jej nepřehlédnete ani z druhého břehu řeky Tejo. 

To nejlepší na závěr - Rio i San Francisco na jednom místě

Dvě opomíjené lisabonské památky jsou pro mě tím úplně nejvíc top, co můžete ve městě vidět, a vlastně se divím, že se o nich nemluví trochu víc. Jedná se o sochu Krista v Almadě a most 25. dubna. Za obojím se musíte vypravit mimo centrum Lisabonu, ovšem cesta vůbec není náročná, naopak si k ní ještě přidejte zážitek na trajektu při přejezdu široké řeky Tejo.

Z Praca do Commercio se vydejte pěšky nebo pár zastávek tramvají do stanoviště trajektů u řeky Tejo Cais de Sodré a chtějte lístek na trajekt do Cacilhas, který koupíte na místě (neplatí na něj Lisabonská karta, ale stojí méně než 2 eura). Ukazatelé vás přivedou na správný terminál, ze kterého se vždy odjíždí do Cacilhas. 

Po příjezdu do Cacilhas si můžete prohlédnout malé původní historické městečko, kde se budete cítit jako na vesnici. Projděte se k majáku, odkud uvidíte Lisabon na druhé straně řeky a dva výstavní kousky - loď stylizovanou do 50. let 19. století a také ponorku. 

Hned vedle se nachází malé autobusové nádražíčko, odkud odjíždějí autobusy ke Cristo Rei (číslo 3001), přičemž Cristo Rei je konečná zastávka. Autobus protíná město Almada - proveze vás přes relativně moderní sídliště a poté malými uličkami s typickými starými portugalskými domky.

12. Socha Krista v Almadě

Na útesu nad Tejo se vypíná impozantní socha Krista, kterou uvidíte takřka z jakéhokoliv místa na druhé straně řeky. Její podoba se sochou v Rio de Janeiru samozřejmě není náhodná. Lisabonský kardinál Rio navštívil a na jeho popud byla v roce 1959 vztyčena v Almadě obdobná socha, která měří 25 metrů. Je tak o 3 metry nižší než ta brazilská, nicméně i s podstavcem je ve výsledku celá stavba 2x vyšší než stavba v Riu. 

Určitě doporučuji vyjet výtahem nahoru na 82 metrů vysoký podstavec. Vstupenku pořídíte v automatu nebo pokladny u vstupu, Lisabonská karta zde neplatí. Výhled však stojí za to. Ocitnout se na podstavci přímo pod sochou Ježíše je neuvěřitelné!

13. Most 25. dubna

Socha Krista v Almadě je obklopena příjemným parčíkem s těmi nejlepšími a nejfotogeničtějšími vyhlídkami na most 25. dubna. Právě tady si ikonický most, který vám jistě připomene San Francisco, užijete nejlépe. 

Byl postaven v roce 1966 jako součást obchvatu Lisabonu a v roce 1999 bylo přistaveno železniční patro, kterým projíždějí vlaky. Se svou délkou 2277 metrů patří mezi první padesátku nejdelších visutých mostů světa.

Jestliže jste si výlet do Cacilhas a Almady naplánovali tímto způsobem, osobně si myslím, že je nejlepší vrátit se do centra Lisabonu autobusem 753 (platí na něj Lisabonská karta), který projíždí právě po mostě 25. dubna a staví jen kousíček od Cristo Rei - na zastávku Portagem (Cristo-Rei) seběhnete pěšky mezi domky nacházejícími se pod sochou. 

Autobus vás doveze na velké náměstí Marques Pombal, odkud už to po širokých nových bulvárech zvládnete směrem k Rossiu i pěšky, případně můžete přestoupit na jiný spoj.

Lisabon si zamilujete

Hlavní město Portugalska má zvláštní kouzlo. Pro mě bude vždycky top městem Porto, ale zamilovala jsem si celé Portugalsko - včetně Lisabonu - a pokud máte pro tuhle tajemnou zemi podobnou slabost jako já, Lisabon rozhodně nesmíte vynechat. To by bylo ale na dlouho. Jestliže si chcete přečíst o Lisabonu něco "osobnějšího", mrkněte na román Saudade nebo jednu z mých povídek: 

Autorkou článku je Helena Žáková

Zaujal vás článek? Objevte Portugalsko s románem Saudade, který je inspirovaný Portem, Albufeirou, Lisabonem i dalšími portugalskými městy.
 
Saudade. Slovo, které vyplavil oceán. Pocit, který nelze přeložit

Román odehrávající se na divokém pobřeží Atlantiku přináší čtyři různé pohledy na tajemné Portugalsko a také dívku jménem Beatriz, jejíž tajemství provází příběh každého z hlavních hrdinů. Stejně jako portugalské slovo saudade vyjadřující pocit naplnění, smutku, štěstí, lásky i ztráty.

Objednat



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.