Přeskočit na hlavní obsah

Jednodenní výlety z Porta: Aveiro a Costa Nova

Možná už jste slyšeli o tom, že Portugalsko má svůj Vatikán - Fátimu. Možná jste slyšeli také o tom, že Portugalsko má svůj Oxford - Coimbru. A věděli jste, že tady najdete dokonce malé Benátky? Městečko Aveiro ležící na západním pobřeží Portugalska je charakteristické svými kanály, kterými je protkané celé centrum. Pokud vám při návštěvě Porta zbývá nějaký den k dobru, Aveiro je skvělou volbou. Vydáte-li se do Aveira, nesmíte vynechat ani původní rybářskou vesničku Costa Nova, kde si budete připadat jako na severu Evropy. Jestliže jste unavení historií a chcete jenom tak trochu vydechnout, atmosféra Aveira vás rozhodně nezklame. 

Kanály plné lodí moliceiros, které připomínají benátské gondoly, malebné domky hrající nejrůznějšími barvami od sytě žluté po světle růžovou, příjemné parky, útulné kavárny a sladkosti ovos moles. To vše nabízí Aveiro. Kdo před návštěvou Aveira zavítal například do historických měst Guimaraes či Braga, bude nejspíš překvapen. Městečko má docela jiný ráz. Je barevné, vzdušné a najdete zde jak univerzitu, tak nové moderní bytovky. Přesto se v Aveiru nachází mnoho zajímavých historických míst a budov.

Sympatické a klidné Aveiro leží 75 kilometrů od Porta. Autem či vlakem se sem dostanete asi za hodinu. Z Porta je ideální vyjíždět z nádraží Campaňa, na které se z centra dostanete téměř všemi linkami metra přibližně za 5-10 minut. Městečko vyrostlo v rovné, bažinaté krajině plné zátok, kanálů a salin. V minulosti bylo důležitým námořním přístavem, těžilo především z obchodu s rybami a solí, avšak v 16. století ztratilo po ničivé bouři svůj význam. Přístav byl přirozeným způsobem obnoven až v 19. století díky další bouři.

Lodě moliceiros a hlavní kanál Aveira

Největším zážitkem je rozhodně plavba lodí moliceiro. Během ní si snadno prohlédnete okolí hlavního kanálu Canal Central, který lemují opravené barevné domky nejrůznějších architektonických stylů. Naleznete tady především secesní stavby, ale také cihlové domy, které vás možná dokonce na chvíli přenesou do Anglie. 


Přes kanál vede několik zaoblených mostů, lemuje ho příjemná promenáda, podél níž se dá nádhernou procházkou dostat až ke slavnému hotelu Melia Ria a historické keramičce z 19. století. Ať už poplujete loďkou nebo půjdete kolem malebných domků a skrz klidné parčíky po svých, překvapí vás, jak šikovně a příjemně je vyřešená například stavba nákupního centra vedle kanálu.

 Památky a ulice Aveira

Vzácnými památkami jsou například katedrála Sao Domingos, kostel das Carmelitas, kostel Misericórdia nebo dominikánský klášter Convento de Jesus. 

Opravdu zajímavým místem je však tradiční rybí trh Praca do Peixe, kolem kterého jsou roztroušené ty nejbarevnější a nejmalebnější domky, útulné kavárny, restaurace, bary a obchůdky. V této části Aveira se můžete jenom tak toulat uličkami, objevovat zapadlé kostelíky a neturistické ulice - protože v každé z nich lze objevit něco zajímavého, třeba kavárnu plnou místních nebo jeden růžový domek vedle druhého.


Aveiro je malé, poměrně přehledné a vždycky se nějak dostanete k dobrému orientačnímu bodu Jardim de Rossio, což je prostorný park plný palem, který se nachází v srdci Aveira vedle hlavního kanálu.

Asi nejhezčím symbolem Aveira jsou sochy připomínající tradiční minulost městečka.

Sladkosti ovos moles 

Aveiro má také svůj typický pokrm, respektive sladkost jménem ovos moles, sladký krém ze žloutků v oplatce podobné hostii, však také se sladkosti původně vyráběli v klášteře. Ovos moles mají většinou tvar mořských plodů, o čemž svědčí také monument, který je jim v Portugalsku věnovaný (ano, jen Portugalci mohou jídlu věnovat sochu...)

Costa Nova

Mezi rozbouřeným oceánem a křišťálově čistou lagunou plnou plachetnic stojí původní rybářská vesnička Costa Nova. Pokud jste se vypravili do Aveira, přijít o vesnici Costa Nova, která je snadno dosažitelná autobusem, by znamenalo přijít o to nejlepší. Ve vyhlášených rybích restauracích se připravuje také místní specialita. Proslulý úhoř však hlavním lákadlem není. V Costa Nova si najednou budete připadat jako v severní Evropě, na divokých plážích, které jsou plné písečných dun a dřevěných chodníčků, jako na konci světa. Nejen hlavní promenáda je lemována pruhovanými rybářskými domky, které vypadají jako z pohádky. Fotografování rozhodně neodoláte. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.