Přeskočit na hlavní obsah

Vychází kniha S kapkou medu

Magické Řecko, nekonečné pití frappé, krétské pláže, tajemná minojská historie, malebná města, afektovaná hlavní hrdinka, americký námořník a zapomenutý-nezapomenutý příběh z irácké války, který na první pohled do celého toho obrázku vůbec nezapadá. Má třetí publikovaná kniha je konečně tady a já jsem nadšená, že vám ji mohu představit.


Ostrovy Kréta a Santorini. Kouzelné Řecko s tisícem různých tváří. Právě sem zavede osud dvacetiletou Eleni, hlavní hrdinku nového příběhu, která si svým soustavným lhaním komplikuje život. Tentokrát si však zavaří pořádně. Když získá vysněnou práci v prestižních novinách a odcestuje na Krétu, svému okolí je pro smích. Se zpovídáním Řeků, které se na ostrově snaží dohledat, to jde od deseti k pěti, ovšem největší ostudu si uřízne na námořní základně Souda Bay, kde místo člověka, s nímž si má promluvit, narazí na Američana Tonyho.

S Tonym se Eleni konečně osvobozuje od zmatené honby za nejasným příběhem a od strachu, že její lži každou chvíli prasknou. Vychutnává si jedinečnost Kréty, ale zároveň přichází na to, že Tonyho úmysly nejsou tak docela čisté. Co má americký námořník společného s jejím příběhem? A proč se jí pořád snaží tahat z průšvihů?

Moje nová kniha propojuje zdánlivě nepropojitelné. Na jedné straně je Řecko v plné kráse a love story mezi temperamentní Eleni, Češkou řeckého původu, a ledově klidným Tonym. Na straně druhé je bolestný příběh z druhé války v Zálivu, který pronásleduje Tonyho už několik let. Možná vás překvapí (a možná taky nepřekvapí), že jediné místo, kde se dvě samostatné linie mohou protnout, je Kréta, ostrov, který měl vždycky významnou strategickou polohu. V zálivu Souda se nachází námořní základna NATO, velmi významná pro Evropu i USA.

Zajímavosti

  • Jedná se o polovinu původního rukopisu, který jsme se rozhodli rozdělit na dvě samostatné části. Jedna bez druhé fungují docela dobře, stejně tak dávají smysl i obě dohromady.
  • Mihnou se tady dvě postavy z mého prvního románu Kdo zastaví déšť.
  • Kniha je věnována mé babičce a dědečkovi.
  • Na obálce není žádná náhodná ilustrace. Motivem je krétské město Rethymno, které Eleni během putování Krétou samozřejmě nemůže vynechat.
  • Na zadní straně obálky najdete obrázek „malijských včel“, šperku, který se našel v minojském paláci v Malii. Jedná se o dvě včely držící kapku medu. Samotný název knihy na něj samozřejmě odkazuje. Zároveň odkazuje i na písničku Blues o spolykaných slovech.
  • Rukopis jsem začala psát v covidovém jaru 2020 a dokončovala jej na své stáži na Kypru o rok později.
  • Kniha se odehrává na ikonických místech na Krétě, do kterých jsem se naprosto zamilovala.
  • S kapkou medu má samozřejmě svůj vlastní playlist, který můžete poslouchat hned TADY. Najdete v něm písničky i z „druhé části rukopisu“.

Kde S kapkou medu pořídíte? U všech oblíbených knihkupců!

Objednávejte třeba v:

Kosmas
Luxor

Může vám jedna nevinná lež převrátit celý život naruby? Eleni, Češka řeckého původu, se přesvědčí o tom, že ano. Na Krétě a Santorini objeví nejen příběh, který je předmětem jejího novinářského pátrání, ale také kouzlo Řecka a především lásku…

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.