Přeskočit na hlavní obsah

Portugalské druhy kávy: Jak si objednat kávu v Portugalsku

Portugalsko je kavárenskou zemí. Kromě toho, že vám i v tom nejzapadlejším a nejobyčejnějším podniku naservírují vynikající kávu, ceny vás rozhodně nezruinují. Naopak budete ve srovnání s jinými destinacemi jižní Evropy velmi příjemně překvapeni. Pojmenování jednotlivých druhů vás ale může zaskočit, dokonce i v centru města! Jak si tedy objednat to, co máte rádi?

Přestože ve spoustě moderních kaváren už najdete pro kávu mezinárodní označení a bez problémů dohledáte v nápojovém lístku latté machiato nebo capuccino, nečekejte, že v turistických oblastech nemůžete narazit na takzvané meia de leite nebo pingo. Třeba i v centru Porta nebo Lisabonu se navíc nachází spousta malých pekáren a cukráren, kam chodí místní, což je naprosto skvělé, protože si vždycky můžete dát vynikající kávu, za kterou zaplatíte od devadesáti centů do dvou eur.

Takže... připraveni na voňavý kavárenský zážitek?

Čtěte také: 10 nejlepších kaváren v Portu 

Café/cimbalino/bica

Pokud si v Portugalsku objednáte "um café", dostanete espresso bez mléka. V Lisabonu je obvyklé používat označení "uma bica", v Portu zase o "um cimbalino", ale "um café" pochopí všude. Portugalci ho pijí několikrát za den, kopnou ho do sebe na stojáka nebo po jídle. Většinou stojí kolem jednoho eura, někde třeba jen šedesát centů :)

Cheio/bica cheia

"Café" nikdy není naplněné vodou až po okraj. Proto Portugalci podávají  o něco větší "cheio", které přibližně odpovídá lungu. 

Abatanado

Není A jako A :) "Abatanado" obsahuje ještě více horké vody než "cheio", takže se blíží americanu, ale pravděpodobně bude přece o něco menší.

Pingo/garoto

Moje oblíbené "pingo"... Ze Španělska jste možná zvyklí na "cortado". Jedná se o "café" s mlékem, očekávejte tedy obdobně malý hrníček jako u espressa. Nakonec je to jednodušší, ne? Nemusíte nikomu vysvětlovat, že si do espressa přejete trošku mléka, prostě si poručíte "pingo". U "garota" byste pak správně měli dostat půl hrnečku kávy a půl mléka.

Meia de leite

S meia de leite se setkáte opravdu často, mnohokrát se vkrade i do moderních jídelníčků mezi všechna ta americana a espressa. Jde o větší kávu s mlékem, v některých podnicích podobnou capuccinu nebo latté. 

Galao

"Meia de leite" ve skle :) Tento název zase hezky rychle zapomeňte, dávají si ho totiž především důchodci. Teenageři se vám můžou posmívat, že jste staří...

Com cheirinho

"Café com cheirinho" nebo "bica com cheirinho" je káva s kapkou brandy. Můžete si ji objednat i separovaně. S tímto typem kávy často uvidíte starší portugalské muže :)

A co když si stejně nevíte rady?

Nic se neděje :) S většinou Portugalců se domluvíte anglicky. A pokud ne anglicky, snaží se vám pomoct rukama nohama.

A co ke kafi?

Jéé, toho je... Pudingové košíčky pastel de nata, speciální portugalské croissanty, buchtičky, palačinky... Ale o tom až někdy příště :)


Která kniha voní portugalskou kávou ze všech nejvíce? Román Saudade :) 

Záhadný sešit, který neměl být nikdy nalezen. Přesto jej objeví lehkovážná Beatriz, která jde z průšvihu do průšvihu. Může vůbec porozumět ženě z deníku, která ve 40. letech na tajemném mysu svatého Vincenta prožívala nejtěžší, ale i nejkrásnější chvíle svého života? V kontrastu s tímto nelehkým příběhem se odehrává dobrodružství Češky Magdalény, která přijela do Porta na studijní pobyt a objevuje krásu nádherného Portugalska se vším všudy. Slunné pláže, vzrušující party, tajemná zákoutí měst i oslnivou přírodu…

Přesto mají tyto ženy něco společného. Saudade, výjimečný pocit, který zažijete jen v Portugalsku.

PROHLÉDNOUT A KOUPIT :)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.