Přeskočit na hlavní obsah

Kavárny v Portu: 10 nejlepších kaváren v Portu

Porto je rájem pro ty, kteří si na výletě, dovolené nebo třeba na Erasmu rádi dopřejí svojí chvilku odpočinku v kavárně. Káva, sladkosti, sladké pečivo, zákusky, ale také čerstvé džusy jsou tady totiž na rozdíl od jiných evropských velkoměst levnou záležitostí. A co víc! V centru lze najít celou řadu neturistických podniků, kam stále chodí místní. Ještě lepší je to, že takových je většina! Pokud přijedete do Porta a vejdete do kavárny, která vám bude připadat klasicky "turisticky" předražená, vydejte se rozhodně o dům dál. Za rohem narazíte na moderní kavárnu plnou studentů nebo místo, kde se vyrábějí ty nejtypičtější portugalské sladkosti!

. V turistických průvodcích najdete zmínku o legendárním Majestic Café, kam chodili psát slavní umělci a kde napsala J. K. Rowling první stránky Harryho Pottera. Ok, Majestic Café je rozhodně zážitek, ale samozřejmě to není místo, kam zavítáte každý den. U mě vedou místa s příjemným interiérem, pohodlným posezením či zajímavým sortimentem. Seznam jsem musela sestavit abecedně, protože jsem nebyla schopná rozhodnout se, které místo mám nejradši.

Fabrica Nata
Legendární portugalský pudingový košíček jménem Pastel de Nata najdete snad v každé kavárně ve městě. Pokud ale chcete jíst skutečně nejlepší Pastel, vidět, jak se vyrábí a posedět v hezkém prostředí s tmavomodrými sametovými křesly, pak vyzkoušejte podnik Fabrica Nata. Přestože se jedná o místo, kde se sladkosti připravují, ceny jsou naprosto běžné. Navíc si můžete vybrat některé z výhodných menu - třeba se sendvičem, čerstvou šťávou z pomerančů nebo vynikající kávou. Fabrica Nata se nachází v centru Porta na Via Catarina, oblíbené nákupní třídě. Kdo se vypraví na nákupy v Portu, Fabrica Nata je skvělou volbou po vyčerpávajícím sprintu po obchodech!
Stránky
Mapa
Zdroj: pixabay.com

Hungry Biker
Na Trip Advisoru stojí Hungry Biker na předních příčkách. Podnik je ideální především pro ty, kteří si chtějí užít neuvěřitelnou snídani v zajímavém, typicky hipsterském prostředí plném dřevěných stolků.V Hungry Biker najdete například obrovské toasty s avokádem nebo arašídovou pomazánkou, sýr z Azorských ostrovů a zejména... neuvěřitelné snídaňové menu!
TripAdvisor
Mapa

Jeronymo
Kavárny řetězce Jeronymo můžete navštívit nejen na různých místech v Portu, ale také například v Lisabonu. V Portu se nachází kavárna Jeronymo třeba na nádraží Sao Bento, na Rua das Flores nebo v nákupních centrech. Jeronymo je oblíbené především u Portugalců, kteří si tady pochutnávají  na kávě, na tradičních portugalských sladkostech, waflích nebo slaných svačinkách. Jeronymo obměňuje svůj sortiment, takže můžete vždycky vyzkoušet něco nového.
Stránky
Mapa

Miss Pavlova
Už jste někdy vyzkoušeli Oreo dort s krustou, která připomíná pěnové vánoční cukroví? Nebo extrémně sladký cheesecake s malinami a borůvkami? Řetězec Pavlova nabízí skutečně netradiční dorty. Pokud projdete kolem vitríny, těžko se ubráníte nutkání alespoň jeden zákusek ochutnat. Kromě neskutečných dortů a kávy si můžete dát třeba i francouzskou macronku. Kavárny Pavlova najdete v centru Porta i v nákupním centru Norteshopping.
Mapa

Moustache Coffee House
Moustache je ideální místo pro odpočinek, pro práci i pro studium. Interiér je moderní a působí trochu industriálně. Kavárna se nachází v centru kousek od rektorátu Universidade do Porto. Obecně na tomto místě je celá řada příjemných studentských kaváren, ve kterých si pochutnáte na lahodném dortu i skvělé kávě. 
Stránky
Mapa


Nut' Oporto
Nut' Oporto na Rua das Flores je podnik pro ty, kteří skutečně milují sladké. Můžete si tu dát horkou čokoládu s marshmallow, kávu s příchutí Pastel de Nata nebo čokoládový kebab... 
tripadvisor.com

Ourivesaria das Flores
V srdci porta najdete na proslulé Rua das Flores v domě pokrytém květinami kavárnu Ourivesaria das Flores. Tohle je tak trochu "holčičí" záležitost. Každá návštěvnice si bude připadat v růžovobílém prostředí jako princezna na zámku. Možná se budete cítit jako na dýchánku v domečku pro panenky. Čaj vám připraví do elegantního čajového servisu, a přestože ceny jsou oproti ostatním kavárnám trochu vyšší, zážitek rozhodně stojí za to.
TripAdvisor
Mapa
tripadvisor.com

Santini
Pokud nahlédnete do Santini, jistě vás překvapí originální retro interiér. Santini funguje už od roku 1949. Přestože se podnik specializuje především na zmrzlinu jako takovou, já jsem si oblíbila především místní wafle a palačinky, které je samozřejmě možné kombinovat se zmrzlinou! Santini lze najít na skvělém místě - v centru Porta pod nejvyšší věží Clérigos, takže co takhle spojit náročný výšlap na věž s návštěvou tradičního podniku Santini?
Stránky
Mapa

Spirito
Velmi příhodně jen pár metrů od rektorátů Universidade de Porto se nachází kavárna Spirito, klasická kavárna typu Starbucks či Costa Coffee, která se zaměřuje na kávové speciality. Ovšem... levná! Většinu návštěvníků tvoří studenti, kteří vysedávají v pohodlných křeslech, objímají se a vybuchují smíchy, někteří si pod lampou na dřevěných židlích čtou nebo pracují na semestrálkách. Pokud sem zajdete na kávu, kterou dostanete do stylového kelímku vámi požadované velikosti, určitě vás vtáhne místní studentská atmosféra. Zřejmě neodoláte lákavě vypadajícím cupcakům. 
Stránky
Mapa


Terrárea
A konečně. To nejlepší na závěr. Představte si útulnou a moderní kavárnu, která je spojena s květinářstvím a kde se mísí vůně kávy a květin! Přesně takovou najdete v Portu. Sice ne v centru, ale to vůbec nevadí. Jestliže navštívíte pláž Matosinhos (což rozhodně doporučuji), budete to mít kousek. Terráreu nehledejte těsně u pláže. Je schovaná mezi bytovkami na místě, kde byste ji možná ani nehledali. Za mě je Terrárea číslo jedna nejen díky úžasnému prostředí, ve kterém můžete hodiny sedět s notebookem či knihou, učit se nebo si v klidu popovídat, ale také díky sortimentu. Káva je výborná, stejně tak dorty, sendviče, toasty, polévky a obědová menu! Ceny jsou navíc skutečně lidové, Terrárea je jednou z nejlacinějších kaváren ve výběru, přitom káva či čerstvé džusy jsou kvalitní a poctivé. Kavárna je velmi vhodná také pro vegetariány či vegany. 

Nemá cenu zmiňovat v žebříčku všechny možné pekárny a cukrárny, které mají podobný ráz a najdete je nejen v centru, ale zkrátka po celém městě. Jsou plné místních, kteří si pochutnávají na neskutečně levné a dobré kávě. Rozhodně vyzkoušejte Pastel de Nata nebo typické portugalské croissanty, které se od těch "francouzských"výrazně liší.

Pokud milujete kavárny, sladké zákusky a přijatelné ceny, Porto je vaše město, tomu věřte...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.