Přeskočit na hlavní obsah

Vánoce v Portugalsku

Feliz Natal! Takhle můžete popřát šťastné a veselé Vánoce v Portugalsku. Většina obyvatel střední Evropy si nicméně Vánoce na jihu dokáže představit jen těžko, přestože mohou mít výjimečně příjemnou atmosféru. Jak je Portugalci obvykle tráví? Možná budete překvapeni! Malý Ježíšek, rozbalování dárků přímo na Štědrý večer nebo ryba k večeři... Portugalské Vánoce jsou v mnoha ohledech podobné těm českým.


Kdo nosí dětem dárky a kdy se rozbalují?

Portugalským dětem nosí dárky Pai Natal, tedy Otec Vánoc podobný Santa Clausovi, který nechává balíčky pod stromečkem nebo v ponožce nad krbem. V některých rodinách je však místo Otce Vánoc preferován malý Ježíšek stejně jako u nás. Dalším společným rysem českých a portugalských Vánoc je doba rozbalování dárků - i v Portugalsku se chodí ke stromečku na Štědrý večer, nikoliv na Boží hod. 

Štědrovečerní večeře a další portugalské vánoční pokrmy

Na Štědrý den jedí Portugalci poměrně střídmě a vyhýbají se masu. Štědrovečerní pokrm je potom nazýván Consoada. Kdo Portugalsko už trošičku zná, nebude překvapen, že se skládá z ryby, většinou tresky (což je nejtypičtější portugalská ingredience), vařených brambor, zeleniny a vejce natvrdo. To vše je zalité olivovým olejem. Treska (bacalhau) bývá někdy servírována jako "slaný dezert" v podobě šišek ve strouhance (pastéis de bacalhau). Někteří lidé připravují na Štědrý večer tresku i na jiné způsoby, v některých regionech je oblíbená i chobotnice.

Na Boží hod Portugalci zpravidla jedí třeba pečeného krocana nebo jehněčí maso, především na severu země však upřednostňují pokrm zvaný roupa velha (v překladu "staré oblečení"). Jedná se v podstatě o zbytky tresky z předcházejícího večera. 

Každý region má pak své vlastní dezerty. Tradiční pudingový košíček Pastel de Nata je populární všude, stejně tak francouzský toast Rabanadas nebo dezerty ze smaženého těsta posypané cukrem. Na severu si bohatší lidé oblíbili Lampreia de Ovos, slazené vaječné žloutky upravené do tvaru ryby, ti chudší si zvykli jíst třeba rýžový nákyp. 

Typický je koláč Bolo del Rei, takzvaný Královský dort, který má díru uprostřed. Jeho konzistence je podobná chlebu, ovšem víceméně se jedná ovocný dort. 

Průběh Vánoc

Po štědrovečerní večeři odcházejí Portugalci na bohoslužbu. Dárky rozbalují teprve po návratu domů, někteří rodiče ovšem dovolí dětem otevřít pár dárků už před ní. Lidé se tak jako u nás scházejí se svými blízkými. V prvních lednových týdnech pak obcházejí domy skupinky koledníků a zpívají písně zvané Janeiras (lednové písně). Majitel domu by je měl pozvat dovnitř na sýr, chorízo a trochu vína nebo fíky s vlašskými ořechy.

Vánoční strom

Dnes jsou vánoční stromy v Portugalsku zcela běžné, přestože do 70. let tomu tak úplně nebylo. Obvyklou dekorací však byl a stále je malý betlém se svatou rodinou a zvířaty. Ve městech nenajdete na veřejných místech živé stromy tak jako u nás. Portugalské vánoční stromy připomínají spíše světélkující drátěné jehlany, které vypadají téměř matematicky. 

I v ulicích portugalských měst si můžete užívat výzdobu, světélka, zkrátka všechno, co patří k vánoční atmosféře, ačkoliv se jedná o část jižní Evropy, ve které se sněhu opravdu nedočkáte :) Skvělé je samozřejmě to, že kavárny se zaplní různými vánočními specialitami a teploty jsou poměrně mírné.


Pokud ve vás Portugalsko a všechno, co je s ním spojené, vzbuzuje stejné pocity jako ve mně, přečtěte si román Saudade, který se odehrává právě v zemi na konci světa :) A mimochodem, knížky se dobře balí do vánočního papíru... 


Autorkou článku je Helena Žáková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.