Přeskočit na hlavní obsah

Algarve, Kalifornie Evropy

Sever Portugalska je tak trochu divoký a tajuplný, je nenarušený obrovskými davy turistů, je nezapomenutelný a okouzlující. Léto v Portugalsku však patří jihu, tedy oblasti Algarve. Nenechte se zmást, Maurové pojmenovali v dávných dobách toto místo Al Gharb, což znamená "západ", protože nic západnějšího neznali. A dá říct, že v rámci pevninské Evropy nic západnějšího neznáme ani my. Pokud přijíždíte ze severu, vítá vás nápis "Algarve" nápadně připomínající "Hollywood". Jedině tady můžete ochutnat kapku kalifornského léta v Evropě a... No, především pořádnou dávku portugalského léta.

Kdo pozná krásný portugalský sever, po vstupu na území Algarve bude mít při pohledu na luxusní bílé vily, postavené v tradičním stylu, palmy a dokonale upravené zahrady pravděpodobně pocit, že se ocitl v ráji nebo přinejmenším v úplně jiné zemi. Jestliže jste zvyklí jezdit na dovolenou třeba do Turecka nebo Řecka, překvapí vás, že na jihu Portugalska těžko najdete třeba jeden jediný neopravený dům nebo trávník plný odpadků. Obloha v Algarve je většinu dní v roce sytě modrá, oceán mnohem klidnější než na západním pobřeží a teplota v zimě neklesá pod 12 stupňů, zatímco v létě se pohybuje kolem 30 stupňů.

V Algarve má zejména v létě neuvěřitelnou atmosféru noční život. Sjíždí se sem skupinky mladých lidí z celého světa, které zaplňují třeba ulice města Albufeira. Během dne najdete na širokých písčitých plážích nejen zahraniční turisty, ale především Portugalce. V létě většina obyvatel severnějších částí země cestuje právě sem, naopak za hranice se hned tak někdo nepodívá. Početné rodiny si pronajímají prázdninové domy a apartmány a zůstávají v nich celý srpen. Na plážích uvidíte velké skupiny přátel a obrovské rodiny s vlastními lehátky, deštníky, židličkami a boxy nacpanými jídlem. Uvidíte však i party mladičkých Portugalců, kteří si kopou s míčem, mluví, flirtují, předvádějí nové plavky a šaty a baví se, aniž by potřebovali mobily nebo tablety. 
Ale komu tedy patří všechny ty sněhově bílé vily s malými ozdobnými komínky? Bydlet v Algarve si mohou dovolit skutečně bohatí Portugalci, mnoho vil také patří Angličanům a některé z nich slouží k letnímu pronájmu.

Kuchyně v Algarve

Jih Portugalska je proslulý neskutečným množstvím pomerančovníků, které rodí mnohem sladší plody, než na jaké jsme zvyklí. Čerstvá vymačkaná šťáva je k dostání na každém rohu za neuvěřitelné ceny. Na severu Portugalska se pije pivo Super Bock, tady je oblíbenější Sagres. U fotbalu je ve zvyku k němu ďobat malé šnečky. 

Portugalská kuchyně je samozřejmě založená na rybách a mořských plodech, ovšem zatímco v oblasti kolem Porta se o něco častěji setkáte s tučnějšími jídly, Algarve skutečně žije z darů moře. Oblíbené jsou polévky z mořských plodů, sépie nebo mušle cataplana. V restauracích si můžete objednat velký vařící kotlík, ze kterého si pak na talíř doslova lovíte škebličky. Co se týče dezertů, základem je velmi často med, mandle nebo karamel. 

Faro, město, které dělí Algarve na tradiční východ a turistický západ

Hlavním městem nejjižnějšího portugalského regionu, jehož rozloha činí 4995 km², je Faro. Faro má letiště a také maličké historické centrum, kde si budete připadat jako na vesnici. Malebné bílé domky, pomerančovníky uprostřed náměstí, nekonečné ticho... Zbytek města je spíše průmyslový a tmavý, v každém případě ne příliš turistické Faro dělí celé Algarve na pomyslné dvě části.

Západní Algarve

Od Fara směrem na západ se táhne překrásné pobřeží plné širokých a nekonečných pláží, pískovcových skal, mezi kterými se schovávají romantické bílé plážičky a zátoky. Jsou tady vyhlídky poskytující neuvěřitelné pohledy na oceán a malebná města, která turisté právem zbožňují. Mezi nejzajímavější místa západního Algarve patří zejména:
  • Letovisko a historické městečko Albufeira
  • Letovisko Vilamoura a Quarteira
  • Městečko Lagos
  • Historické město Silves, původní hlavní město "Al Gharbu"
  • Pohoří Monchique
  • Průmyslové město Portimao
  • Vnitrozemské městečko Loulé se slavnou tržnicí
  • Mys svatého Vincenta (nejjihozápadnější cíp Evropy) a městečko Sagres

Východní Algarve

Ve Faru začíná přírodní rezervace Ria Formosa, která lemuje pobřeží východního Algarve až ke španělským hranicím a ještě dál. Ve Faru, stejně tak na dalších místech východního Algarve, v podstatě nenajdete žádnou pláž. Ria Formosa, to jsou laguny, mokřiny a ostrůvky, kde žije nepřeberné množství živočichů. Místní se jezdí koupat malými loďkami právě na malé písečné ostrůvky. Na některých místech lze dokonce přejít skrz lagunu v teplé vodě, která sahá jen po kotníky. I vnitrozemská krajina se tu začíná měnit. Pomerančovníků a úrodných polí, kterých je na západě mnoho, postupně ubývá, země je mnohem kamenitější, sušší a pustší, což způsobuje horký vítr ze Sahary. Východ je tradičnější než západ, vesničky a městečka nenavštěvuje tolik turistů, letoviska tady pochopitelně nejsou. Za návštěvu stojí především:
  • Malebné městečko Olhao s tradičním trhem
  • Městečko Tavira
  • Vesnice Cacela Velha, kde se dá koupat v teplých lagunách
  • Oblast kempů Monte Gordo, kde Portugalci tráví dovolenou
  • Vila Real de Santo Antonio, hraniční město se Španělskem, kde řeka Guadiana rozděluje obě země

Algarve se nepodobá žádné jiné dovolenkové oblasti jihoevropských zemí. Gigantické all inclusive ubikace, hotelová lehátka či klasickou národnostní sestavu cestovatelů tady hledejte jen ve velmi omezeném množství. Když se řekne Algarve, představte si romantické skály, palmy, dlouhé a široké pláže, které jsou buďto liduprázdné, nebo naopak plné Portugalců s vlastními pestrobarevnými osuškami a slunečníky. Představte si nekonečný a neustále se měnící oceán a vlažný vítr, který občas zmítá i těžkými věcmi. A představte si neskutečnou portugalskou pohodu se špetkou Kalifornie.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.