Přeskočit na hlavní obsah

6 nejzajímavějších míst ve čtvrti Matosinhos


Matosinhos je bezpochyby jednou z nejpříjemnějších čtvrtí Porta. Pokud trávíte většinu času v křivolakých uličkách historického centra, popřípadě ve čtvrtích, které centrum obklopují, věřte, že Matosinhos vás okouzlí úplně jiným způsobem. A to nejen díky městské pláži, kde dovádí ve vlnách celé dny neúnavní surfaři. Mezi poměrně novými bytovkami je schovaná spousta kaváren, restaurací a malých butiků. Najdete tady jen pramálo miniaturních starých domů, typických pro většinu Porta. Podél moderních a vzdušných ulic proudí především Portugalci. Která místa rozhodně nesmíte vynechat?

Matosinhos Beach

Centrem dění je samozřejmě široká písčitá pláž Matosinhos. Nečekejte nic malebného a nečekejte ani žádné velké hotelové komplexy. Místo nich uvidíte docela obyčejné bytovky. Přesto má pláž své městské kouzlo. Z jedné strany uzavírá Matosinhos Beach industriální zóna a z té druhé výběžek s pevností Castelo do Quieijo, kterou je možné navštívit za symbolických 50 centů. Nezastavitelní surfaři tady tráví celé dny a díky svým mistrovským kouskům dovádí atmosféru Matosinhos Beach k dokonalosti. Břeh se za pěkného počasí hemží skupinkami mladých lidí, rodin s dětmi i osamocenými jedinci, kteří si přišli odpočinout po práci. 

Oceánská promenáda

Na promenádě vedoucí z Matosinhos Beach podél oceánu až k ústí řeky Douro, odkud potom lze dojít až do centra, najdete za slunečných dnů snad každého Portugalce. Lidé bruslí, běhají, venčí psy, tlačí kočárky, randí a předvádějí, jak jim to sluší. Na západ slunce tu každý den čekají zástupy turistů i místních.

Anémona

Monument oficiálně pojmenovaný jako "She Changes" (ač známý spíše jako Anémona) se nachází uprostřed kruhového objezdu vedle pláže Matosinhos. Je jakousi poctou rybářské minulosti celé čtvrti Matosinhos. Má připomínat rybářskou síť, a v létě dokonce mění barvu.

Sea Tragedy Monument

Právě na konci promenády vás těsně před začátkem industriální zóny možná překvapí zajímavé sochy naříkajících žen v nadživotní velikosti. Jedná se o památník věnovaný 152 rybářům z Matosinhos, kteří zahynuli 1. prosince 1947, a jejich rodinám.

Senhor do Padrao

Jestliže se vydáte ještě o kousek dál za pláž Matosinhos a Sea Tragedy Monument, narazíte na parčík s národní památkou Zibório do Senhor do Padrao. Podle legendy se zde 1. května roku 124 zjevil Ježíš a stanul na břehu dnešní čtvrti Matosinhos. Na tomto posvátném místě byl až v 18. století vystaven památník tomuto zázraku.

Kavárna Terrárea

O své oblíbené kavárně Terrárea jsem se zmiňovala už v článku 10 nejlepších kaváren v Portu. Představte si útulnou kavárnu, která je spojena s květinářstvím! Kousek od pláže Matosinhos je mezi bytovkami schovaná kavárna Terrárea, kde se mísí vůně kávy a květin. Portugalci sem často chodí na vynikající obědová menu, odpoledne a večer tady potkáte studenty, kteří se učí nebo odpočívají. Káva je výborná, stejně tak poctivé domácí dorty, sendviče, toasty a polévky. V neuvěřitelně příjemném prostředí můžete vysedávat celé hodiny s notebookem, knihou nebo jen sami se sebou. 

Cukrárna Pérola Do Atlântico

Pekárničky a cukrárny s neuvěřitelným sortimentem je v Portu možné najít na každém rohu, ať už v centru města nebo v okrajových čtvrtích. Chuť kávy, pečiva a dortů je doopravdy nezapomenutelná a ceny naprosto lidové. Jedna z takových cukráren se nachází jen pár metrů od zmíněné Terrárey a jak už vypovídá její název, skutečně ji lze považovat za atlantickou perlu! Potkáte tady především místní, kteří si sem chodí třeba jen přečíst noviny. Při pohledu na nabídku zákusků se vám budou zaručeně sbíhat sliny! 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.