Přeskočit na hlavní obsah

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

1) Navštivte knihkupectví Lello & Irmao

Livraria Lello & Irmao inspirovala dokonce i Rowlingovou k popsání některých bradavických interiérů. Knihkupectví, které založili bratři António a José Lello je v provozu už od roku 1906, přestože historie původního knihkupectví Francouze Ernesta Chardona sahá ještě mnohem dál. Krásnému interiéru dominuje vidlicovité schodiště a není divu, že prostor patří od roku 2013 k významným portugalským památkám. "Livraria" se nachází v historickém centru Porta, platí se vstupné, ovšem se vstupenkou získáte slevu na nákup knih. Pro knihomoly, milovníky Harryho Pottera i architektury a historie je knihkupectví Lello & Irmao jako stvořené. 

2) Nákupy v Norteshopping

Pokud se vydáte z centra Porta pár stanic metrem směrem k letišti, přibližně uprostřed trasy najdete kousek od stanice Sete Bicas nákupní centrum Norteshopping, které nenechá chladným žádného shopaholika. Obrovský několikapatrový nákupák s nepřeberným množstvím obchodů, kaváren a restaurací vás zabaví klidně na celý den. 

3) Gastro výlet za portským vínem

Kdo by neměl touhu ochutnat na výletě v Portu proslulé portské víno? Vydejte se na ulici Rua das Flores, kterou lemují vinárny a hospůdky, a vyzkoušejte červené Ruby či Tawny, bílé Leve Seco či Lagrima, nebo dokonce růžové. Na druhé straně řeky ve Vila Nova de Gaia je navíc spousta podniků, v nichž je možné vyzkoušet pět druhů portského za pět euro, ovšem dostat se přes most v dešti už může být trochu oříšek. 

4) Prohlédněte si katedrálu Sé

Historickému centru Porta dominuje katedrála Sé, jejíž stavba započala už ve 12. století. Někdo je starobylou stavbou okouzlen, pro jiné je to podivná splácanina architektonických slohů. V každém případě zajímavé klášterní prostory patřící ke katedrále je možné navštívit a milovníci historie si skutečně přijdou na své.

5) Kafíčko a dortíček

Cukrárny a kavárny na vás v Portu mrkají skutečně na každém rohu. I v historickém centru narazíte na spoustu levných pekárniček, kde potkáte především místní a kde si můžete dopřát výbornou kávu třeba za 70 centrů. Jestliže jednou ochutnáte portugalské sladké pečivo, už nikdy nebudete chtít domů. Zajímají vás spíše moderní kavárny? Olalá, tak to jste v Portu taky dobře. Excelentní capuccino v útulných studentských kavárničkách nestojí víc než 2 eura a dortům ve výloze odoláte jen velmi těžko. Tipy na nejlepší kavárny v Portu si prohlédněte v článku 10 nejlepších kaváren v Portu

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.