Přeskočit na hlavní obsah

Jednodenní výlety z Porta: Fátima

Už jsem vám představila město Aveiro, tedy portugalské Benátky, i Coimbru, portugalský Oxford. Mnohem proslulejší než Aveiro nebo Coimbra je však portugalský Vatikán. Fátimu lze považovat za nejposvátnější místo v zemi. Přestože nejsem věřící, její kouzlo mě uchvátilo.

Fátima se nachází v centrálním Portugalsku v okrese Santarém 123 kilometrů severně od Lisabonu. Město, které má přibližně 10 000 obyvatel, by dnes zřejmě nenavštěvovalo 7 miliónů lidí ročně, kdyby se zde 13. května 1917 nezjevila třem pasáčkům Panna Maria, a neudělala tak z Fátimy jedno z nejvýznamnějších poutních míst na světě. Jaký paradox, že Fátima je muslimské jméno... A jaká náhoda, že jsem si město procházela společně s ráznou a sympatickou Turkyní, se kterou jsem stále v kontaktu. Fátima nás zajímala obě, přestože já jsem ateistka a ona muslimka. 

Příběh zjevení Panny Marie

Desetiletá Lucia dos Santos a sourozenci Francisco a Jacinta Marto pásli dobytek v dolině Cova da Iria, když se jim zjevila Panna Maria, která předpověděla konec války a sdělila jim, že se zjeví ještě pětkrát, vždy 13. dne v měsíci. Portugalští republikáni byli silně proti církvi, a tak je nechali během srpnového zjevení dokonce zavřít. 13. října však byla na základě tvrzení dětí celá země v pozoru. 70 tisíc lidí čekalo toho dne ve Fátimě za hustého deště. Mraky se v poledne roztrhly, slunce jako kdyby spadlo z oblohy, rotovalo a sneslo se k zemi. Promočení lidé z ničeho nic uschli. Stále existují snímky pozorovatelů křičících hrůzou. 
Fatima Portugal 1917, waiting for the miracle to happen-My dad was a young kid when this miracle happened ,though many many miles away ,on the island of Sao Miguel Azores,he told us how they thought the world was going to end,burn...He remembers the sun being so red ,bright ,hot ,and so low to the ground,no one knew what was going on,something they never saw it before or ever again.
Zdroj: Connie Whren, https://cz.pinterest.com/pin/356980707935116343/

Panna Maria podle svědectví předpověděla konec války, začátek další války, to, že Rusko se stane nástrojem bezbožnosti i atentát na papeže Jana Pavla II, ke kterému náhodou došlo 13. května 2000. Podle nejstarší Lucie také prorokovala, že sourozenci brzy zemřou, což se následkem španělské chřipky stalo velmi záhy po zjevení. Údajné proroctví Panny Marie však nebylo tak jasné, jak se dle interpretace na první pohled zdá, přesto duchovní veškeré předpovědi zaznamenaly ještě předtím, než se události přihodily. Církev uznala zázrak za skutečný v roce 1930.
The three F�tima children: Lucia Santos, 10, in the middle; with her cousins, Jacinta, 7, and Francisco Marto, 9.
Zdroj: Tina Lopez, https://cz.pinterest.com/pin/554716879074726022/

Hlavní atraktivity ve Fátimě

Já jsem do Fátimy přijela po setmění. Nikdy bych nečekala, že právě to můj zážitek umocní. Hned na uvítanou jsem spatřila kruhový objezd se sochami tří dětí hledících k nebi, které jsou nasvícené tak, jako by je ozařovalo světlo odněkud z výšky. 

Centrem dění je samozřejmě Cova da Iria. Původní pastviny ze změnily v kruhové náměstí silně připomínající to Svatopeterské v Římě. To protíná půlkilometrový chodník, po němž se po kolenou plazí věřící, kteří míří k majestátní bazilice Panny Marie Růžencové s 65 metrů vysokou věží. Neoklasicistní, nádherně nasvícená bazilika, jejíž stavba započala roku 1928, vám jistě vyrazí dech. Uvnitř baziliky se nachází hroby sourozenců, stejně tak zde byla v roce 2005 pohřbena nejstarší Lucia. Děti byly prohlášeny za blahoslavené a poté i za svaté. 
Zdroj: Pixabay

Po setmění je na náměstí stále neuvěřitelné množství lidí, přesto tady panuje zvláštní sdílené ticho. Proti bazilice stojí moderní Igreja da Santissima Trindade, největší církevní stavba jednaadvacátého století a zároveň čtvrtá největší církevní stavba na světě. 

Na samotném místě zjevení je vybudována malá kaple, kde plápolá oheň, lidé zapalují svíčky a ve sdíleném tichu postávají bok po boku. Tady jsem během své návštěvy dokonce zahlédla svatební obřad.

Můj zázrak ve Fátimě


Z Fátimy jsem si přivezla barevný náramek, který jsem měla obtočit kolem své ruky, zavázat ho na tři uzlíky a s každým uzlíkem si něco přát. Jedno přání se jako mávnutím kouzelného proutku začalo plnit téměř okamžitě. Jestli se splní další dvě, zřejmě ještě dlouho nezjistím.

Znamená to tedy, že Fátima je doopravdy zázračná? Sama nevím. Ale když jsem se procházela po Cova da Iria, uvědomila jsem si, že místo má přinejmenším neuvěřitelně příjemnou atmosféru. Pokud ne přímo zázračnou. Možná tomu přispěl i krásný rozhovor s mojí tureckou známou, se kterou jsme si povídaly o náboženství. A to byl nejspíš ten nejlepší zážitek, který mi mohla Fátima dát.

Věnováno Mervě.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.