Přeskočit na hlavní obsah

Co se svobodou na Erasmu? Spousta studentů neví...


Pokud vycestujete na studijní pobyt do cizí země, budete překvapeni, kolik svobody tam na vás čeká. Samozřejmě záleží na zemi a na obtížnosti studia, ale v každém případě se před vámi otevírají možnosti, o kterých se vám nikdy předtím ani nezdálo. Mně osobně se splnil sen. O tom, že bych jednou mohla mít dost času na to toulat se malebnými uličkami nějakého neznámého města, pozorovat život místních a v klidu nasávat dosud nepoznanou atmosféru, jsem přemýšlela snad už jako dítě. Umí se s takovým množstvím svobody vyrovnat i ostatní? 

Na Erasmu jsem se sice setkala s lidmi, kteří ze svého volného času dokázali vytěžit co nejvíc, ovšem spoustě z nich jako kdyby se za celou dobu nepodařilo uchopit svobodu za správný konec. Většina z nich byli Češi. Ale proč? Vždyť právě my za sebou máme minulost, v níž jsme si tento luxus nemohli dovolit. 

Představte si, že můžete po škole třeba nasednout na autobus, za deset minut vystoupit u oceánu a pozorovat západ slunce. Projít se po promenádě, potkávat místní, někdy si dokonce vzít deku a sedět v písku, dát si  kafe, které ve spoustě podnicích nestojí v přepočtu ani šestadvacet korun... To zní jako pohádka, že? A teď si představte, že se na tuhle vražednou akci chystáte několik dní po sobě a ani jednou to od rána do západu slunce nezvládnete. 
Nedejbože, abyste se vypravili metrem do centra. Alespoň jednou za čas. Ne, raději zůstanete na koleji pod peřinou, visíte na sociálních sítích a pouštíte si seriály. Super, každý někdy potřebuje líný den, já taky, nicméně nechci vědět, co by se s mým tělem a myslí stalo, kdybych takhle žila téměř čtyři měsíce. 

Zdá se mi, že erasmácký život některých lidí nakonec dopadl docela smutně. Nechodili ven ani večer, přestože Porto je poměrně levné město, co se týče nočního života (upřímně řečeno Porto by mohlo být se svými cenami, hospodami a bary snem každého Erasmáka). Nechodili ven ve dne. Nechodili ven nikdy. A já mám pocit, že tohle všechno se vesměs týká studentů ze zemí bývalého východního bloku.
Proč pořád neumíme žít ve svobodném světě? Neznáme snad vyprávění našich rodičů a prarodičů? Nevíme, že v době jejich mládí byly čtyři měsíce klidného života v západní Evropě něčím naprosto nepředstavitelným? Když někomu říkám do telefonu, že jsem byla ve škole a po hodině se šla projít k oceánu a zůstala tam do západu slunce, i mně samotné to stále zní nepředstavitelně.

Mockrát jsem se ptala sama sebe, co se to děje s mojí generací. Je to tím, že můžeme celý den ležet v posteli a psát si s kamarády na Messengeru nebo sledovat online jakékoliv filmy a seriály? Je to tím, že jsme se odnaučili chodit ven? Přemýšlela jsem o tom, jak by naše dny vypadaly bez vymožeností moderní doby. Bez internetu, bez laptopů a chytrých mobilů... Chodili by kluci čutat na pláž fotbal? Vylezly bychom s kamarádkami na vyhlídku v centru Porta a povídaly si tam? 

Křivdila bych velké spoustě lidí, kdybych řekla, že jsou takoví všichni. Nejsou. Zajímavé je, že dokonce i studenti ze zemí jižní Evropy patří k těm akčnějším. Jsou zvyklí procházet se ve volném čase po městě, jít na fotbal do hospody... Potkala jsem však tolik lidí, kteří se se svojí svobodou zkrátka nevyrovnali, že jsem tím ještě teď naprosto fascinována. A tak jsem nakonec celou spoustu dní prožila sama. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.