Přeskočit na hlavní obsah

Co bychom se měli naučit od Portugalců? A Portugalci od nás...


Naše země mají podobnou rozlohu i počet obyvatel. Češi i Portugalci se pořád ještě tak trochu snaží vystoupit ze stínů minulosti. Prý máme hodně společného. V některých věcech se ale nemůžeme lišit víc. 

Co bychom se měli naučit od Portugalců

1. Rodina je důležitá 

Sourozenec může být kamarád. Rozumět si s rodinou není ostuda. Tohle vědí nejen Portugalci, ale většina jižní Evropy. Velké rodiny se scházejí doma, scházejí se v restauracích, nakupují v supermarketech, chodí do kaváren a jezdí společně na dovolenou. Třeba do Algarve. Někdy mám pocit, že posledních pár let u nás utíkají mladí lidé od svých rodin čím dál tím více. V minulosti se mi lidé například častokrát divili, že jsem jela na dovolenou s rodiči. Pak jsem se ocitla v zahraničí a all inclusive hotely byly plné rodin s dospělými dětmi. 

2. Chodit na rande a užívat si to

Mladé páry, které se schovávají v parku na lavičce nebo svou lásku naopak prezentují v metru, vyfiknuté dívky procházející se po městě se zakřiknutými kluky a playboyové v sáčku a šálce s kočkami po boku... Dívat se na to, jak lidé randí venku, aniž by se zavírali doma a fotili si společné dospělácké večeře, je příjemná změna.

3. Zpomalit, pokud o nic nejde

Nebylo by příjemné poskládat si v supermarketu nákup do tašky úplně v klidu a nebrat ohledy na to, že překážíte zákazníkovi za vámi, zatímco prodavačka vás chce zabít? Nebylo by příjemné si v restauraci nejdřív sundat bundu a podívat se na menu, než na vás obsluha vybafne, co si dáte k pití? Nebylo by příjemné nejdřív dopít víno, než na vás číšník bude tlačit, jestli si dáte další? 

4. Nespěchat ani v životě a užívat si mládí

Což souvisí s bodem 2. Během pár let se všechno změnilo. Celá řada dnešních třicátníků ještě děti nemá, svatbu odkládá a společné bydlení neřeší. O deset let mladší lidé teď postují na Facebook fotky z ultrazvuků a zveřejňují, že jsou zasnoubení. Proč to tak v Portugalsku není? Průměrný mladý Portugalec zřejmě ještě nemá peníze na to pronajímat si vlastní byt. Bude bydlet u rodičů, než si něco našetří a než bude mít jistotu, že s výdaji mu pomůže někdo další. Ha, proto randí venku. Tak jako to bylo ještě před pár lety u nás.

5. Žít ve městě

Města se o víkendech nevyprazdňují. Naše chaty a chalupy jsou super, ale město taky. Ve městě jsou hezká místa, kde se můžete promenádovat. S velkou rodinou. A ve stylovém oblečení.

6. Dát si něco dobrého a nespokojit se se špatným

Portugalci si rádi dávají dobré věci. Špatné jídlo vrátí a stěžují si. 

7. Otevřít pusu

A stěžují si i na jiné věci. Třeba, když je předběhnete ve frontě, nenechají si to líbit. Pokud si chtějí sednout na místo, které v autobuse blokujete svým tělem, řeknou vám to. 

8. Být styloví

V Čechách zatím vidíme pozůstatky oblečení z devadesátek a osmdesátek, zbytky zvonáčů a sem už se tohle všechno vrací... Nikde jinde - v Německu, Francii, Itálii - mě za poslední dobu obchody tolik neokouzlily jako tady. A Portugalci tyhle věci nosí. Vyhodí staré oblečení a nakoupí nové. Protože nosit bokovky je trapárna a na diskotéku chodí puberťačky v podprsenkách.

9. Jít na párty a opravdu se bavit - bez máchání mobilem a natáčení videí

A když už je řeč o párty, tady se doopravdy tancuje. Víceméně bez mobilů a postování videí. Na to není čas. Tudo bem. Tu também tá tudo bem.

10. V jednoduchosti je někdy krása

Tak hold tady ještě nedospěli k bezkontaktním platebním kartám. Občas jsou tyhle věci docela příjemné.

11. Dělat kafe a skvělé pečivo...

Co by se Portugalci měli naučit od nás

  1.  Ve 20:00 nelze říci, že je 8 hodin odpoledne.
  2. Jestliže je v supermarketu u všech pokladen kilometrová fronta, bylo by hezké namarkovat alespoň jednu položku za čtvrt minuty a neklábosit s maminou s kočárkem o životě.
  3. V metru je třeba lidem občas uhnout a nevrážet do nich plnou vahou.
  4. Pouštět starší lidi sednout. 
  5. Nešťouchat mladší lidi deštníkem. 
  6. Postavit si zateplený barák a netopit klimatizací. Pak by snad nebylo zapotřebí prodávat v obchodech čepice, šály a chlupaté boty na spaní. Štěstí, že v Portugalsku nemrzne.
  7. Sejdeme se v 10:00 neznamená, že se sejdeme ve 12:15.
  8. Najíst se člověk může i za kratší dobu než za dvě hodiny.
  9. Jet na výlet neznamená jet se najíst a sedět čtyři hodiny u oběda.
  10. Pracovat se dá taky třeba už od 8. Dokonce i od 7. Nebo od 6.
  11. Autobus by měl jezdit alespoň zhruba podle jízdního řádu.
  12. Psát na vysoké škole písemku z vkládání obrázků do Wordu a pěti stránek teorie není důvod k tomu hystericky máchat s poznámkami v kolejní kuchyňce a křičet, že je to nezvladatelně těžké.
  13. Lepší je mít na jídlo, než na dokonalou image.
  14. Řídit. Červená znamená stop. A omezení rychlosti na 40 km za hodinu neznamená kropit to po městě rychlostí 140 km za hodinu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.