Přeskočit na hlavní obsah

Senhorita už není v Portu. Jaká je stáž na Kypru? Není jih jako jih!

Od mého Erasmu v Portugalsku už uběhly dva roky. Já se však rozhodla nesedět doma ani během pandemie. Jupí, na Erasmu jsem podruhé! Tentokrát se však nejedná o studijní pobyt, nýbrž absolventskou stáž na britské univerzitě na Kypru. Během několika týdnů jsem přišla na to, že není jih jako jih. Život je tady úplně jiný než na Pyrenejském poloostrově. Rozhodla jsem se srovnat své dvě erasmácké zkušenosti, respektive způsob života ve dvou "erasmáckých zemích".

Co je absolventská stáž a jak jsem se sem dostala?

Než se pustím do srovnávání, mnozí by se mohli ptát, jak je to možné, že jsem odjela na další Erasmus po absolvování univerzity. Většina univerzit nabízí nejen studijní pobyty, ale také pracovní stáže - na ty je možné na rozdíl od klasického studentského Erasmu odjet  i po absolvování, což je výhoda, protože vám to nezkomplikuje studium. Nutné je si v takovém případě vyřídit potřebnou dokumentaci už před státnicemi. Papírování je o něco náročnější. Univerzity vám mohou nabídnout některá pracovní místa v zahraničí, ale studenti si je většinou hledají úplně sami a musejí si všechno vykomunikovat a domluvit na vlastní pěst. Nestačí jen vybrat si z nabídky škol, jako je tomu u klasického Erasmu, a vyplnit jednoduchou přihlášku, je to hodně o štěstí. Zároveň je nutné vycestovat nejpozději jeden rok po absolvování. Stáž by měla trvat minimálně dva měsíce a maximálně 12 měsíců. 

Kypr je Kypr

Jen pro upřesnění bych ještě chtěla na úvod zdůraznit, že ostrov Kypr není součástí Řecka, což je pro jeho popsání poměrně důležité zmínit. Jedná se o samostatnou zemi, která byla do roku 1960 britskou kolonií. Co se týče Kypru, dochází často ke zmatkům. Mnozí tuší, že je tu nějaká "řecká" a "turecká" část. Kyperská republika je členem Evropské unie, sever země je okupován Tureckem. Okupované území je v podstatě oddělené "zelenou linií". Já mám to "štěstí", že jsem se ocitla ve vesnici Pyla, která se nachází v "buffer zone" (Jak to sakra přeložit do češtiny? Překlad "nárazníková" zóna se mi nějak nezamlouvá). Je to jedna ze čtyř vesnic, kde spolu stále žijí Turci i Řekové, spravovaná jednotkami OSN. Za humny už je zelená linie, za níž se rozkládá okupovaný sever. Pyla má však ještě jednu zvláštnost. Nachází se rovněž vedle Dhekelie, britské vojenské základny. Na Kypru má své území totiž také Spojené království a žije zde velké množství Britů. Na ostrově se tedy setkávají (minimálně) tři různé kultury a činí z něj opravdu jedinečné místo.

Život na Kypru vs. život v Portugalsku

Lidé

Na Kypru vás lidé nemají rádi. Fakt že ne. Portugalci byli extrémně milí nebo extrémně protivní, ovšem extrémně milých bylo tak 90 %. Tady je to přesně naopak - v 90 % se setkáte s extrémními protivy a ve zbylých 10 %... Ehm. Zkrátka s takovými, kteří vás alespoň nechtějí zabít, když už nic jiného. Kypřané docela vyvracejí mýtus o otevřených jižanech. S klasickou náklonností "řeckých Řeků" se tu vážně nesetkáte. Prodavače nezajímá, jestli něco koupíte nebo ne, tváří se, jako kdybyste je obtěžovali, případně vám funí na záda a dělají, že je chcete okrást. Nejhorší je být Angličan, Rus nebo Afričan. Pokud nic z toho nejste, ve vlastním zájmu je dobré pokusit se to dát najevo. Anebo radši nemluvte.

Počasí

Počasí na Kypru je o dost mírnější a jistější než v Portugalsku, kde se šílenému dešti a větru člověk nevyhne. Portugalsko je rozhodně chladnější a nevyzpytatelnější, dokonce i v létě. Tady je mnohem více slunečných a teplých dnů. Přijedete-li v sezóně, horko a sluníčko je zaručené snad na 130 %. Vzduch tu krásně voní - solí, Středomořím, teď na jaře také citrusovými plody, kterými jsou stromy obsypané, a jasmínem. Vpodvečer při západu slunce dostává všechno zvláštní zlatavý nádech - jiný než v ostatních zemích. A je to nevysvětlitelně krásné.

Autobusy

Fakt nerada bych to zakřikla a hned další den někde zkysla, ale autobus zatím na Kypru pokaždé přijel a relativně včas, což se v Portu prakticky nestávalo. S jejich frekvencí je to tady už horší. Jízdní řád mě zatím naštěstí nezklamal.

Supermarkety a jídlo

Největší kámen úrazu. Opravdový supermarket nepotkáte. V Portu jsem žila vedle obchoďáku tak obrovského, že má na Google Maps pojmenované ulice, což bylo samozřejmě štěstí. Jeho součástí bylo obrovské Continente. Právě Continente, Lidl nebo jiný supermarket najdete na každém rohu - pokud ne úplně velký, tak alespoň takový nějaký... Nějaký. Na sortiment v portugalských supermarketech jste jako Čech dost často zírali s otevřenou pusou a nevěděli co dřív. Tady v Pyle jsou jen  turecké večerky připomínající kumbály na košťata, kde seženete na jednu stranu jak těstoviny, tak plácačku na mouchy, na stranu druhou v nich není absolutně nic. V centru města Larnaka to není o moc lepší, a zdá se, že v celém městě je snad jeden jediný Lidl, který není zrovna moc dostupný. Takže se vážně ptám... Kde vlastně Kypřané, kteří si tolik zakládají na jídle, nakupují? Dedukuji, že si snad pro potraviny jezdí přímo k farmářům, k pěstitelům, do specializovaných obchodů, které objíždějí autem. Všichni se tu navzájem znají, takže možná tu funguje něco jako Barterova směna...

Bydlení

Kypřané žijí v porovnání s Portugalci ve větších a bohatších domech. Na první pohled se mají lépe. Zátiší plná bordelu na zahrádkách, rozpadlé a staré budovy, které v zemích jižní Evropy prostě jsou, jižní Kypr rozhodně nehyzdí. Skoro všechny domy - především mimo město - jsou nové, opravené, ohozené a natřené, zahrady jsou upravené. Existují tady velké uzavřené rezidence, kde se nachází například deset až třicet domů, které mají k dispozici bazén, velkou zahradu a parkovací místa. Na pozemku jsou kamery a samozřejmě u vstupu do oblasti zadáváte kód. Kypřané potřebují dostatek prostoru - v interiéru i exteriéru. Ulice lemují vzrostlé cypřiše a palmy. Někdy vedou rovnou k moři a vy si připadáte... Hm, tak nějak kalifornsky. 

Životní styl

Jedno mají Portugalci a Kypřané jakožto jižani společné. Všechno se dá odložit na zítřek. Důležité je jídlo a zábava. Večeří se dlouho do noci a nikam se nespěchá, do obchodů a do restaurací se chodí nakupovat pozdě. Život začíná až k večeru. V Larnace si připadáte mnohem bezpečněji po setmění, přes den je relativně prázdná. Po západu slunce vyrážejí místní i do kaváren nebo na nákupy. A nejenom když je moc horko. Prostě pořád. Rozdíly tady však přirozeně jsou. Jak jsem již zmínila, lidé v Portugalsku nejen bydlí, ale celkově žijí zkrátka skromněji. Stačí jim relativně málo. Kypřané se o víkendech uzavírají doma (a ne, není to jen vinou pandemie, na Kypru jsem byla už předtím). Portugalci opouštějí své maličké studené byty a za každých okolností jdou mezi lidi - do kavárny, do obchoďáku, do baru a samozřejmě... na pláž. Plážový život místních na Kypru podle mě moc nefunguje. V Portu byla pláž centrem všeho dění.

Odpad

Na Kypru existují odpadkové koše. Na koleji mám dokonce jeden v koupelně, jeden v pokoji a jeden v kuchyni. V Portugalsku bylo opravdu těžké najít odpadkový koš. Odpad se házel do igelitek a před svážením odpadu je lidé zkrátka vyhodili před dveře svých domů. Třídění odpadu však na ostrov zřejmě dosud nedorazilo. Ještě jsem tu neviděla kontejnery na tříděný odpad.

Móda

Mezi upravenými Portugalkami s čerstvě zastřiženými vlasy, perfektním make-upem a v oblečení podle poslední módy jsem si tu a tam připadala jako chudinka, ačkoliv jsem se snažila vyfiknout. Na Kypru panují dva extrémy. Potkáte holky s vytříbeným vkusem - dokonale vystajlované a nalíčené, ideálně v crop topu. A potkáte taky holky v teplákových a šusťákových soupravách. Jako vážně. V neděli odpoledne. Řekla bych, že lidi se tu občas skoro vyrovnají Čechům. My máme softshellové bundy, elasťáky a trekové boty z Lidlu, Kypřané mají sametové mikiny a zvonové tepláky vytažené do pasu - zásadně značkové ovšem.

Kavárny a buchtičky

Óóó, ano. Tak tady jsem nešlápla vedle, co se týče Portugalska ani Kypru. Porto bylo na kavárny naprosto nepřekonatelné, ceny byly navíc více než příznivé. Vynikající kafe za 80 centů a skvělý dort v úžasném prostředí... Ok, to vážně hned tak něco nepředčí, ať už kvalitou, cenou nebo rozmanitostí. Kypr na tohle ovšem vůbec není špatný. Kavárny tu najdete všeho druhu - moderní, tradiční, řecké, britské, italské, drahé i levné, luxusní, studentské, hipsterské... V porovnání s jinými zeměmi si tu pořád můžete užívat za slušnou cenu. Palačinky, wafle, lahodné máslové croissanty, kafe s příchutí a všemi těmi šlehačkami, frappé, ve kterém stojí lžíce, turecké dorty a poháry a především legendární obrovské řecké pocukrované donuty (kvůli nim jsem vlastně přijela)... Pro milovníky sladkého a kavárenské povaleče je Kypr ideální země.


Komentáře

  1. Pane jo, tak zase další krásné čtení! Děkuji autorce, to je paráda, doufám, že bude pokračování. Ráda se dozvím další zajímavosti. Přeji krásné dny a mnoho pozitivních zážitků!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.