Přeskočit na hlavní obsah

7 důvodů, proč vás lidé po návratu z Erasmu považují za cvoka

Jednou jsem od svého známého, který byl na Erasmu asi před šesti lety, slyšela dost výstižné tvrzení: "Kdo se stane Erasmákem, Erasmákem zůstane." Teprve teď jsem pochopila, že měl naprostou pravdu. Erasmus vás navždycky změní. Změní vás tak, že budete lidem kolem vás po návratu připadat jako blázen. Budete si chtít povídat s cizími lidmi a cítit se, jako kdybyste byli o deset let mladší než vaši vrstevníci, kteří se berou a řeší hypotéky.
Na střední jsem si myslela, že Erasmus nejspíš není pro mě, na vysoké jsem pak měla dojem, že není možné vycestovat, aniž by si člověk pořádně nezkomplikoval celé studium. Musela jsem k té touze dospět. A když jsem k ní dospěla, po vyřízení všech formalit jsem si teprve uvědomila, jak moc se těším. Dneska si nedovedu představit, že bych o ten úžasný půlrok života přišla. A nějak mi nejde do hlavy, že už se nevrátí. Co přesně se vám tedy stane, když po dlouhé době strávené v zahraničí narazíte na realitu?

1) Jste přehnaně přátelští a otevření

Najednou vám nepřijde divné seznamovat se s lidmi ve škole, v baru, v tramvaji... Když se chcete někoho cizího na něco zeptat, prostě ho oslovíte nehledě na to, jak divně na vás čumí. Ovšem na obranu českých Erasmáků, Češi momentálně nejsou schopni komunikovat ani mezi kamarády v hospodě. Po návratu ze států, kde jsou lidé mnohem otevřenější a přátelštější nejen v komunitě Erasmáků, je to prostě menší šok. Takže co se týče tohoto bodu, dalo by se dlouho polemizovat o tom, jestli je cvok Erasmák nebo všichni ostatní...

2) Každému na potkání vyprávíte o svých zážitcích

Stalo se vám toho tolik, že z paměti lovíte pořád nové a nové zážitky, maličkosti, kterých jste si všimli a kterých si jako běžný turista všimnout prostě nestačíte. A protože se vám stýská, máte potřebu o nich mluvit a mluvit a mluvit... Lidí, co se vás ptají, jak jste se měli, moc není a navíc jich postupem času ubývá, protože jste se sakra vrátili už před šesti měsíci, zatímco váš stesk nějak ne a ne zmizet. 

3) To u nás na Erasmu...

Jo, asi začnete být pro své okolí i otravní, protože všechno jenom srovnáváte s Erasmem. Tam bylo lepší tohle a tady je zase horší tamto a tohleto u nás nemáme a blablablabla...

4) Všechno funguje až moc rychle

Zejména po návratu ze zemí jižní Evropy máte najednou pocit, že naše úřady, školy, banky a další instituce fungují závratnou rychlostí. To, co vám dřív připadalo jako příšerný bordel, má najednou neuvěřitelný řád. Lidé chápou, že tenhle papír prostě potřebujete vyřídit do pětadvacátého dubna a hotovo a že je možné věci řešit s předstihem. Zázrak.

5) Cítíte se o 5 let mladší

Cítíte se o 5 let mladší paradoxně ve vztahu ke svým vrstevníkům!!! Ano, čtete dobře. Vy chcete chodit na párty, na pivo a mluvit o cestování, zatímco lidé, kteří u nás momentálně podléhají tomu ošklivému trendu řešit hypotéky, svatby a děti těsně po dvacítce, přijdou a řeknou vám, že chtějí mít do jara dostavěný barák a druhé mimino na cestě... Přitom na Erasmu byli vaši vrstevníci přesně takoví jako vy!

6) Vydržíte na párty do sedmi do rána

Dobře, první měsíc v Portugalsku na párty umíráte, protože se vyráží nejdřív v půlnoci a taxík se shání za svítání. Jenže pak si na to zvyknete, přijedete domů, jdete jednou za uherský rok na párty a oni se diví, že tam v půl šesté ráno pořád chcete tancovat.

7) Máte choutky cestovat

Není to tak, že jste se nabažili na zbytek života. Je to naopak. Chcete víc. Toužíte po dalším Erasmu, po práci v zahraničí, po cestování... Vaše mysl je otevřenější. Jste přístupnější změnám a dobrodružství. A to je dar i prokletí zároveň.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.