Přeskočit na hlavní obsah

Proč není Portugalsko sto let za opicemi

Co jsem začala mluvit o tom, že jedu do Portugalska, popřípadě o tom, že jsem v Portugalsku, setkávám se občas s názory, že tahle země je sto let za opicemi. Spoustu lidí pronásleduje představa, že všichni Portugalci jsou chudí, že tu nemají multikina ani mobily. Než jsem sem před pěti lety přijela poprvé, vlastně jsem v tom také neměla úplně jasno. Tehdy jsem byla na jihu. V oblasti Algarve. A nevycházela jsem z údivu.
Opravené domy, honosné vily, čisté ulice, květiny a zelené trávníky kolem silnic. Pravda, tohle všechno se týká především části od hlavního města Algarve směrem na západ. Východ by se dal už snadno přirovnat k naší krásné zemičce. Ve východním Algarve najdete staré neopravené domy, ale i staré opravené domy, najdete tady nové domy, historická městečka a krásnou přírodu.
Teď jsem na severu. V Portu. Viděla jsem tady bohaté vilové čtvrti, pěkné rodinné domky, bytovky dosti podobné těm českým, sídliště a úzké domečky pokryté kachličkami Azulejos v historickém centru. Pokud pojedete vlakem směrem do vnitrozemí, uvidíte oprýskané bytovky. Ano, vážně. Jako v Čechách. Je tady od všeho něco, ale...
Je tady veeeeelkéééé ale.
Portugalky mají totiž dokonalý make-up, vlasy, jako kdyby si nechávaly každý den čerstvě upravit u kadeřníka, mají hezké čisté boty, perfektní oblečení podle poslední módy. Portugalští kluci jsou ostříhaní, navonění, spousta z nich nosí značkové oblečení. Když procházím chodbami ve škole, cítím se v teniskách a džínách jako šupák. Všude cítím drahé parfémy a slyším klapání podpatků.

Všichni jezdí v Mercedesech a BMW. Většinu času tráví v restauracích, kde do sebe cpou hory jídla, sladkostí, hltají kafe...Sedí tam pořád. Jako vážně pořád. Jako pořád a všude.

Obchoďáky jsou plné nafintěných lidí, uprostřed hypermarketu je vinárna a uličky lemují samé "lepší" obchody s oblečením, jako je Mango, Zara nebo Berschka. Najdete tu desítky parfumerií a obchodů s drahou kosmetikou. Portugalci nakupují a nakupují a nakupují a jedí a pijí...

A to nemluvím o sortimentu v supermarketech. Ne, o tom by vlastně mohl být další článek. O sýrech, uzeninách, pečivu a vínu se rozplývat nebudu, mám totiž věčně hlad, každopádně dobrá zpráva je, že nejlevnější šunka chutná jako nejdražší šunka u nás doma.

Někdy mám pocit, že se schováváme ve svých domech a bytech a bojíme se vykročit z komfortní zóny. Cítíme se v bezpečí u Facebooků a Instagramů, zatímco mladí Portugalci jsou na párty a mobil ani nevytáhnou.

Přitom nás pronásleduje představa, že země, která je z mého pohledu ze zemí jižní Evropy nejkultivovanější, je sto let za opicemi. Nepoznáte to v historickém centru Porta, tam ne. Poznáte to, pokud se půjdete v neděli odpoledne projít po obchoďáku Norte Shopping, po okrajových oblastech, které jsou plné kaváren a restaurací, po promenádě pláže Matosinhos.

Portugalské školství je možná na horší úrovni než Česká republika, čísla říkají, že ekonomika taky není nic moc. Dobře, vyrazte mezi místní, kteří za sebou nechávají malé úzké domky a žijí venku.

Jeden profesor nám říkal, že zdání klame, že Portugalci sice žijí nakupováním a jídlem, ovšem zas tak dobře se nemají. Kde ale berou peníze na to jíst venku, nakupovat drahé oblečení a make-up? Odpověď neznám. Třeba se to ještě za pár týdnů dozvím.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.