Přeskočit na hlavní obsah

15 absurdních situací, které můžete zažít v Portugalsku

Slaný déšť, spací bundy nebo přesouvání hodin ve škole pět minut před jejich začátkem... V Portugalsku vás může potkat opravdu hodně nepochopitelných věcí. Než si na ně konečně trochu zvyknete, jedete zase domů. A potom se vám po nich stýská. 



1. Objednávání jídla

V kavárně (specializované na palačinky) si objednáte jednu palačinku a cukrem a mandlemi a druhou s čokoládou. Poté, co se vás obsluha dvakrát přijde zeptat, jak to teda chcete, dostanete jednu palačinku s cukrem, mandlemi a čokoládou a druhou bez ničeho.

2. Přesuny hodin ve škole

Hodina ve škole má začínat v 15:00. Ve 14:55 vám přijde e-mail, že hodina se přesouvá na 19:00. Nebo že se přesouvá na další týden. Nebo se ruší úplně. 

3. Přesuny hodin ve škole vol. 2

A ještě absurdnější je, když má hodina začínat v 17:00 a v 15:55 vám přijde e-mail, že se přesouvá na 16:00 (ono nakonec nevadí, že to nestíháte, protože vyučujícímu to stejně ve škole nedali vědět, a hodina tudíž není). Vy jste samozřejmě třeba ještě na druhém konci města a navíc...

4. Stávka

...je stávka metra, takže nejrychlejší způsob dopravy nemůžete využít. Město se tím pádem totálně zbláznilo, všude jsou zácpy, dopravní pravidla přestaly platit už úplně a lidi na sebe pokřikují z auta.

5. Autobusy nejezdí podle jízdního řádu

Kdepak, čtvrt hodiny zpoždění není žádná rarita. Někdy autobus vynechá a nepřijede prostě vůbec. Nikdo neví proč, dokonce ani místní. Když nastane čas příjezdu, napruženě se rozhlédnou, začnou se vztekat, chvíli si o tom povídají a potom odevzdaně odejdou na metro. Pokud není stávka. 

6. Bunda, kterou můžete ždímat

Jak to říkal Forrest Gump ve Vietnamu? Nevím přesně, ale v Portu taky prší zleva, zprava i zespoda. Deštník vás častokrát nezachrání. Takových dešťů jsem zažila hodně, ovšem ten nejvydatnější mě chytl cestou na vánoční párty... Než jsme s kamarády doběhli na metro, z kabátů jsme doslova ždímali vodu a v botách nám čvachtalo. Pršelo tak strašně, že zimní bunda, která nikdy nepropustila ani kapku, to nezvládla, a já tak měla durch i svetr, šaty, punčocháče a prádlo... Takže jsme se vrátili na kolej, vysušili si bundy fénem na vlasy a vzali si taxíka. 

7. Slaný déšť

Dlouho jsem hloubala nad tím, proč mám na botách slané mapy, jestliže v Portu nemrzne, a chodníky se tím pádem nesolí. On totiž prší slaný déšť. Proto dráty na mém deštníku chytily rez. Proto se mi kožené boty kapku rozleptaly.

8. Doma jako v lednici

Portugalské domy nejsou zateplené. Zima je sice mírná, jenomže pokud máte 12 stupňů venku, máte taky 12 stupňů uvnitř. Topit je tedy zbytečné, takže topení neexistuje. Občas si můžete zkusit zatopit klimatizací.

9. Spací komplety

S tím souvisí i sortiment obchodů. Součástí pyžama je totiž kromě chlupatých kalhot a trika občas také spací mikina, spací svetr, spací bunda, spací šála, spací čepice, spací kukla nebo spací papuče.

10. Systém místenek ve vlaku

Místa ve vlaku jsou sice očíslovaná, ale čísla nejdou za sebou. Všichni cestující prostě po celou dobu jízdy putují z vagónu do vagónu a hledají správné místo.

11. Nákup lítačky na městskou

Chodili jsme si zařizovat kartu na městskou celý týden každý den... A jednoho dne se to skutečně podařilo.

12. Jaro v lednu

V lednu kvetou sedmikrásky a pampelišky. a další kytičky, které neznám Pomerančovníky jsou obsypané oranžovými plody. Asi druhá úroda...

13. Těstoviny ve dřezu

Vaši portugalští spolužáci si myslí, že když v kolejní kuchyňce vysypou zbylé těstoviny do dřezu, zázrakem zmizí...

14. Obrázky ve Wordu

Test z vkládání obrázků do Wordu není těžká zkouška, jak tvrdí Portugalka vyšilující uprostřed chodby a máchající patnácti stránkami poznámek.

15. Nikdo vám nevysvětlí, proč i navzdory tomu všemu Portugalsko milujete :)  


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.