Přeskočit na hlavní obsah

Mys svatého Vincenta a Sagres: Konec světa v Portugalsku

Nejjižnější portugalský region Algarve je spojen především s nádhernými plážemi, palmami, sluncem, modrou oblohou a romantickými pískovcovými útesy. Představuje zkrátka všechno, co patří k letní dovolené. Pokud se ovšem podél jižního pobřeží vydáte směrem na západ, uvidíte, že pomerančovníku postupně ubývá, krajina je drsnější a kamenitější, přesto připomíná nekonečnou louku s nepřeberným množstvím nevídaných květin a keříků, honosné vily s ozdobnými komínky mizí a střídají je mnohem skromnější chaloupky. Zdá se, jako kdybyste mířili na konec světa, a svým způsobem máte pravdu. 

Vítejte v nejjihozápadnějším cípu Evropy, na mysu svatého Vincenta. Tajemný maják se tyčí na špičce černočerné skály, jen kousek odtud se nachází legendární škola mořeplavectví, mezi tmavými útesy září písčité pláže a centrem všeho dění je příjemné surfařské městečko Sagres. Na žádném jiném místě v Portugalsku nevypadá oceán tak nekonečný a obrovský. Docela snadno si představíte, že právě odtud se stateční mořeplavci vydávali na své plavby, stejně tak ihned pochopíte, proč je s místem spjato velké množství pověstí. Jestli tady zapadající slunce přivádí oceánskou vodu k varu, jak praví jedna z legend, není jisté, ale v každém případě počasí si dělá naprosto co chce a zákony Algarve tu jaksi neplatí.

Historie spojená s portugalskou slávou

Krajina kolem Sagres byla osídlena už v neolitu, o mnoho let později se zde zalíbilo Féničanům, Římanům a nakonec i Jindřichu Mořeplavci, portugalskému princi, který v 15. století podporoval námořní objevitelské cesty. Byl okouzlen místní krajinou a přestože se narodil v Portu, usadil se právě v Sagres. Jen kousek od mysu svatého Vincenta nechal údajně vystavět školu mořeplavectví. V dnešní době stojí v areálu tak řečené školy novější pevnost z 18. století, kterou je možné navštívit. Zaplatit vstup se opravdu vyplatí, větším pokladem než samotný interiér jsou spíše výhledy z útesů. Kolem pevnosti lze chodit po bezpečných chodníčcích a kochat se neuvěřitelným pohledem na maják a spojení vody s nekonečným oceánem. 

Bohužel většinu historických artefaktů zničilo v Sagres zemětřesení v roce 1755. Dochoval se kostel Nossa Senhora de Graca z 16. století a slavná větrná růžice široká 43 metrů.

Mys svatého Vincenta

Výběžek objímá Atlantik ze tří stran, vlny tlučou do skal a vytvářejí prohlubně a jeskyně. Obzvlášť fotogenický je maják stojící na místě františkánského kláštera ze 16. století. Západní pobřeží je na první pohled od toho jižního snadno odlišitelné. Pískovcové skály, které působí tak nějak mírněji a přívětivěji, najednou střídají větrem ošlehané, nebezpečné útesy černé barvy, o něž se divoce tříští vlny. Je to zvláštní místo. Někdy je tady tak hustá mlha, že by se dala krájet, jindy je v celém Algarve modrá obloha, zatímco tady na mysu prší, a naopak... Oceán umí být klidný jako rybník a umí se i pořádně rozzuřit. 

Není Sagres jako Sagres

Ne, pivo značky Sagres se tady opravdu nevaří, nicméně městečko Sagres je skutečně příjemným místem se spoustou restaurací a surfařských škol. K nejznámějším plážím v okolí patří třeba Praia da Mareta, ovšem není zdaleka jediná. Kromě surfování jsou v oblasti velmi vyhledávané i další vodní sporty včetně potápění. Jeskyně a prohlubně každoročně přitahují celou řadu potápěčů. 

Kdo holduje spíš gastronomickým zážitkům, přijde si na své stejně jako surfaři nebo milovníci tajemných legend. Asi není příliš překvapivé, že nejdůležitějším zdrojem obživy byl v Sagres odjakživa rybolov, proto najdete ryby a dary moře na jídelníčcích všech restaurací a to opravdu v hojném množství. Hvězdice, hlemýždi, humři i kraby pocházejí přímo z útesů a vzhledem k nevyzpytatelnosti oceánu při jejich získávání mnoho lidí zemře. A jestliže vás mořské potvory děsí a upřednostnili byste spíš něco sladkého, vyzkoušejte místní specialitu - medový koláč.

Sagres není nejtypičtější ukázkou Algarve, avšak neodvratně patří k nejvýznamnějším portugalským symbolům, ať už vezmeme v úvahu rybolov, surfařskou tradici nebo spojení s Jindřichem Mořeplavcem a jeho zámořskými objevy. Místu vládne oceán, vítr a záhadné dálky za horizontem, které byly pro staré Portugalce opředeny tajemstvím. Při pohledu na Atlantik se vám částečně zalíbí představa, že stojíte na konci světa, a částečně budete dumat nad tím, co může být tam dál, i když to už lidstvo dávno ví...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.