Přeskočit na hlavní obsah

6 nejkrásnějších míst v Portu

Přestože je Porto mnohem menší než Paříž, Řím, Barcelona nebo jiné evropské metropole, má toho opravdu hodně co nabídnout. Není těžké se tady zabavit ani na hodně dlouhou dobu. Nejspíš je to proto, že je neskutečně různorodé. Má historické centrum se spoustou památek, malebné uličky, kde stále žijí místní, řeku, oceán, krásné pláže, přímořskou promenádu a spoustu cenově dostupných kaváren a restaurací. Když ale máte na Porto jen chvilku, samozřejmě není možné stihnout všechno. Co si nenechat v Portu ujít? Připravila jsem seznam svých nejoblíbenějších míst v Portu.

1. Ribeira  
Většina nejznámějších fotek Porta zobrazuje právě Ribeiru, oblast kolem řeky Douro. Kdo navštíví Porto, rozhodně by si neměl nechat procházku starou Ribeirou ujít. Za okny vysokých, ale neskutečně úzkých domků se stále suší prádlo, staré doky působí až tajemně a atmosféra na stejnojmenném náměstíčku je prostě neuvěřitelná. Pohled na dominantní most Luize I. vedoucí přes řeku nelze minout.
2. Most Luize I.
I Porto má svoji Eiffelovku! A opravdu. Most Luize I. Eiffelovku vážně připomíná. Nesprávně se tvrdí, že jej projektoval sám Eiffel, byl to však jeho kolega! Eiffel se účastnil výběrového řízení na projekt, ovšem na svoji Eiffelovku si musel ještě pár let počkat. Ano, most je skutečně starší než Eiffelova věž. Přejít přes něj je nutnost! Horem nebo spodem? Co třeba jednu cestu horem a druhou spodem? Nebo naopak? Obojí je ohromný zážitek!
3. Vila Nova de Gaia
Věřte tomu nebo ne, ale pokud překročíte řeku Douro, ocitnete se v jiném městě. A tím je Vila Nova de Gaia, která proslula především vinnými sklípky a možností ochutnávek portského vína. Sama Vila Nova de Gaia není zrovna nejzajímavějším městem, ale jak už možná tušíte, právě odtud je nejkrásnější pohled na Porto. Když překročíte most, určitě si na chvíli sedněte k řece ve Vila Nova de Gaia, kde je trochu méně lidí než v Ribeiře. Ribeira se svými barevnými domky je jako na dlani, stejně tak velkolepý most, staré loďky se sudy portského a vlastně celé historické centrum Porta s věží Clérigos a katedrálou Sé. Tady bych mohla prosedět hodiny a stejně bych neměla dost - ať už dole u řeky, nebo v parku na kopci Jardim do Morro (odtud se dá báječně pozorovat západ slunce).
4) Rua das Flores
"Květinová ulice" nemá nic společného s prodejem květin. Buržoazie si zde dřív stavěla své luxusní domy. Dnes je Rua das Flores typickou ukázkou malebné architektury v Portu. Tady najdete ty nejkouzelnější domy. To především na náměstíčku, na které vás Rua das Flores zavede. Nachází se zde také kostel Igreja da Misericordia a - co je nejlepší - celá řada kavárniček a vináren. 
5) Torre dos Clérigos
Nemusíte nutně šplhat nahoru. Nejvyšší věž ve městě bývá přelidněná a v Portu je celá řada míst, která nabízí zrovna tak hezký pohled. Ale prohlédnout si věž Clérigos zblízka prostě musíte. V blízkosti se navíc nachází olivový háj a to na střeše obchodů! Odtud vypadá věž prostě kouzelně.
6) Ústí řeky Douro, promenády a pláže v Portu
A na závěr to nejlepší. Pokud chcete zažít něco skutečně fascinujícího, nastupte v centru na dvoupatrový autobus číslo 500, který je počítaný jako klasická městská doprava na rozdíl od předražených turistických autobusů. Nechte se jím svézt kolem řeky Douro a vystupte u jejího ústí do oceánu (doporučuji zastávku Igreja da Foz - a nezapomeňte zmáčknout tlačítko stop, lístek si můžete koupit u řidiče). Tam najdete příjemný parčík plný vzrostlých palem, maják a především krásnou promenádu, která vás dovede od delty řeky Douro až na známou pláž Matosinhos. Oceán lemuje celá řada krásných malých plážiček, které jsou schované mezi kameny - moje oblíbená je třeba Praia dos Ingleses. Můžete tady posedět v některé z restaurací a užívat si pohled na vlny. Procházet se můžete po dřevěných chodníčcích kolem oceánu nebo po pěkné promenádě kolem silnice plné parčíků, vyhlídek a laviček.
Porto má svůj osobitý půvab a žádné jiné město se mu nepodobá ani v nejmenším. Je toho v něm samozřejmě mnohem víc, ale já jsem připravila jen výčet mých oblíbených míst. Porto si navíc můžete dopřát, protože ceny jsou dost podobné jako u nás! Tak si ho patřičně vychutnejte!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.