Přeskočit na hlavní obsah

Jeden den v Lisabonu



Kdo jednou objeví půvab malých portugalských městeček, ať už na severu nebo na jihu země, neodolá nutkání podívat se do hlavního a zároveň největšího města Portugalska. Tak jako Brno soupeří s Prahou a Barcelona s Madridem, Lisabon bývá často srovnáván s Portem. Pokud zamíříte do Lisabonu právě z Porta - tak jako já - budete možná překvapeni, protože města se od sebe neskutečně liší. Dá se zvládnout jednodenní výlet z Porta do Lisabonu? A co všechno můžete stihnout?

Lisabon je oproti Portu větší, modernější, světlejší, hektičtější a méně deštivý. Už jenom příjezd vlakem je šokující. Kolem nádraží Oriente uvidíte krásné futuristické budovy různých tvarů, které vzdáleně připomínají pařížskou čtvrť La Défense. Ostatně... Lisabon mi hned na několika místech velmi vzdáleně připomněl Paříž a nejspíš se k tomu budu pořád vracet. V centru najdete vzdušná náměstí, pravidelné ulice a široké bulváry. Lisabon má také svou malebnou čtvrť Alfama, která je proslulá legendární tramvají číslo 28. Co se týče malebných, křivolakých uliček, Porto má pro mne větší kouzlo. V Lisabonu se mi líbily spíše jeho "prostornější části", jako je čtvrť Baixa navazující právě na Alfamu.

Jestliže se vypravíte do Lisabonu vlakem, pravděpodobně vystoupíte na nádraží Santa Apolonia. Máte-li vodu po levé ruce, pak jdete dobře a míříte do historického centra Lisabonu. Cestou k památkám je možné zajít si do Vojenského muzea nebo do Muzea Fada, která se nacházejí hned za nádražím. Variant, jak si naplánovat svou trasu je samozřejmě více. Buďto můžete ze všeho nejdříve zaplout do křivolakých uliček čtvrti Alfama, nebo se vydat podél řeky Tajo směrem ke slavnému náměstí Praca do Comércio a do Alfamy se vrátit třeba cestou na nádraží. Vyzkoušela jsem první možnost, protože jsem nevěděla co a jak. Příště bych to udělala obráceně.
Začnu však raději od Alfamy směrem k Mostu 25. dubna. Co všechno tedy zahrnout do jednodenního výletu do Lisabonu?

Alfama 
Alfama přežila na rozdíl od jiných částí města zemětřesení v roce 1755, proto si její úzké uličky vedoucí nahoru a zase dolů zachovaly svůj původní ráz.
  • Nutností je návštěva hradu sv. Jíří, od kterého jsem čekala mnohem méně. Sice se platí vstupné, ale výhledy skutečně stojí za to! Prostor je opravdu obrovský a najdete tady různá zákoutí, prostranství plná stromů, věže a nádherné vyhlídky. 

  • Jednou z kuriozit Alfamy je katedrála Sé, která byla dokončená ve 13. století. Mísí se na ní mnoho různých stylů, protože byla během let neustále přestavována.
  • U katedrály staví tramvaj číslo 28, která je symbolem města. Najdete ji na tričkách, na kabelkách, prostě všude... Bývá sice nacpaná turisty, ale to vůbec nevadí! Řítit se úzkými uličkami Alfamy je opravdový zážitek! 
  • Vystoupit je výhodné na jedné ze dvou vyhlídek se spoustou restaurací a fotogenických prostranství. 
  • Kousek pod vyhlídkami se nachází dominantní kostel svaté Engrácie, který je vidět například z hradu sv. Jiří. Stejně tak kostel de Sao Vicente de Fora. 
Baixa
Čtvrť Baixa má pro mě kupodivu větší půvab než malebná Alfama. Je to moderní centrum obchodu se spoustou restaurací, kaváren a butiků.
  • Nejkrásnějším místem Lisabonu je pro mě jednoznačně Praca do Comércio, místo, které podle mého názoru nemá obdoby. Náměstí působí dojmem, že mu někdo sebral čtvrtou stranu, a otevřel tak neuvěřitelný výhled na řeku Tajo. Přestože pro Sporting Lisabon je symbolickou barvou zelená a pro Benficu Lisabon červená, město samotné jakoby provázela žlutá. I náměstí, jehož dominantou je jezdecká socha krále Josefa II. a Vítězný oblouk, je žluté. Obklopují ho téměř lázeňská podloubí a kouzelné restaurace vyzdobené slunečnicemi.
  • Pokud se vydáte ulicí vedoucí směrem od Vítězného oblouku hlouběji do města, narazíte na Elevador da Santa Justa, historický výtah, který trochu připomíná nohu Eiffelovky (ano, už jsem zase u Paříže). 
  • Příjemným místem je náměstí Praca da Figueira s fontánou, jezdeckou sochou krále Joaa I. a národním divadlem. Z tohoto místa uvidíte za Elevadorem také zříceninu kláštera Convento do Carmo, která smutně připomíná ničivé zemětřesení.

Krásnou část Lisabonu poznáte, pokud se vydáte od Elevador da Santa Justa směrem k Mostu 25. dubna, ať už uličkami Baixy a Belému, ve kterých objevíte nespočet krásných kostelíků, do nichž se dá zdarma nahlédnout, nebo podél řeky Tajo. Tam si zase můžete odpočinout přímo u vody, posedět a kochat se pohledem na Most 25. dubna, který vypadá nedosažitelně. A máte pravdu, za jeden den v Lisabonu nedosažitelný skutečně je.
Belém
Proběhat za jeden den v Lisabonu památky ve čtvrti Alfama, prohlédnout si hrad, seběhnout do Baixy, projít se po širokých bulvárech lemovaných obchody a objevovat velká i malá náměstíčka se sochami je pro rychlejší jedince.
Čtvrť Belém je pěšky během jednoho dne téměř nemožné zvládnout i pro ty největší tryskomyši. Naplánovala jsem si, že příště chci vidět ještě:
  • Torre de Belém
  • klášter svatého Jeronýma
  • Památník objevitelů
Když jsem se vracela kolem řeky zpět k nádraží a měla za zády most 25. dubna, kytarista začal najednou hrát smutnou písničku Tears in Heaven. V nohou jsem měla ani nevím kolik kilometrů, byla jsem na sebe pyšná, protože orientace v rozlehlém Lisabonu na rozdíl od Porta vůbec není jednoduchá, a věděla jsem, že do tohoto úžasného města, které rozhodně stálo za návštěvu, se chci ještě vrátit. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.