Přeskočit na hlavní obsah

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello Irmao, kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.

Kdo je srdcovým fanouškem Harryho Pottera, ten by měl druhé největší město Portugalska rozhodně navštívit. J. K. Rowlingová v Portugalsku totiž nějaký čas pobývala a právě tady napsala první stránky svého románu. A kdepak, není to tak, že Porto by si Harryho Pottera přivlastnilo... No, i když možná nakonec trochu ano. Ale v prvopočátku si spíš Rowlingová přivlastnila Porto. Což je ve spisovatelském světě stoprocentně povolené.

Majestic Café, kavárna, kde všechno začalo

Na nákupní třídě Via Catarina najdete historickou kavárnu Majestic Café, která pod názvem Elite začala fungovat už v roce 1921. Lze ji přirovnat například k pražské Slavii nebo k plzeňské Besedě, protože se zde scházeli známé portugalské osobnosti, mimo jiné především spisovatelé. Dokonce i sama Rowlingová se tady prý pustila do psaní Harryho Pottera. A není divu. Kavárna sice patří mezi nejdražší podniky v centru, ovšem zážitek stojí za to. Majestic Café má půvabnou atmosféru i dnes. Pozor, je stále plno, takže bez rezervace ani ránu!

Bradavické školní uniformy? V Portu jsou na každém rohu!

Pokud se budete pohybovat v Portu delší dobu, dříve či později narazíte na skupinky studentů, kteří nosí školní hábity jako vystřižené z Harryho Pottera. Věřte, že tahle tradice byla v Portugalsku několik století před vznikem Bradavic. Hábity hrdě předvádějí studenti posledního ročníku univerzity, tedy "Doktoři" (u nás bychom asi říkali "Bakaláři", ale v Portugalsku se třeťáci častují oslovením "pane doktore"). Naproti tomu "Osli" jsou studenti prvních ročníků, kteří mají na hlavě papírové oslí uši. Oblečeni bývají do  špinavých monterek a v podstatě se od "Doktorů" nechávají šikanovat. Často uvidíte tyto studenty při různých aktivitách. V centru někdy na ulicích hrají a zpívají dívčí či chlapecké kapely. Tato tradice je zcela dobrovolná, ovšem pro většinu studentů je čest projít si prvákem jako "Osel", a mít tak právo obléct si v posledním ročníku černý hábit. Kdo si touto hierarchií projde, má potom většinou výhody například i v zaměstnání.
Zdroj: IUM, Pinterest
Zdroj obrázku k úvodu: Gail&Large + Image Legacy; Flickr; Pinterest

Památky spojené s Harry Potterem

Livraria Lello & Irmao
Knihkupectví známé pod jménem Livraria Lello, popřípadě Livraria Lello & Irmao, je místo, které každý den přitahuje celé zástupy turistů. Knihkupectví založili na přelomu 19. a 20. století bratři António a José Lello. Nejvýraznějším symbolem překrásného interiéru je vidlicovité schodiště - přesně takové jako v bradavické knihovně. Přestože se jedná o kulturní památku a platí se vstupné, knihkupectví stále slouží svému původnímu účelu.
Zahrady Palácio de Cristal
V zahradách rozkládajících se kolem kulturního paláce de Cristal údajně Rowlingová napsala několik kapitol a inspirovala se k popsání Temného lesa. 
Fontána na Praca Dos Leoes
Jen kousek od knihkupectví najdete před rektorátem Universidade de Porto náměstí Dos Leoes. Tam se nachází fontána z konce 19. století, díky níž vznikly bradavické koleje. Prý je možné na fontáně najít odkazy na každou z nich Nejnápadnější jsou samozřejmě lvy, které má ve znaku Nebelvír.
Kolem Porta vznikla v souvislosti s Rowlingovou a Harry Potterem samozřejmě celá spousta spekulací. To, do jaké míry se spisovatelka inspirovala, ví samozřejmě jen ona sama.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?