Přeskočit na hlavní obsah

Jednodenní výlety z Porta: Coimbra

Přibližně na půli cesty mezi Lisabonem a Portem se nachází šesté nejlidnatější město Portugalska. Coimbra leží na řece Mondego v regionu Beira a turisté ji vyhledávají zejména pro jednu zvláštnost. Historické centrum šplhá do kopce až k hlavní atrakci města, ovšem tam, kde byste očekávali pevnost nebo hrad, dominuje Coimbře nejstarší univerzita portugalsky mluvícího světa, která zároveň patří k jedné z nejstarších evropských univerzit vůbec. Tam najdete mimo jiné například knihovnu plnou netopýrů. 

Historické centrum

Pokud si budete chtít prohlédnout největší lákadlo Coimbry, tedy univerzitu založenou v roce 1290, čeká vás náročná, nikoliv však nezajímavá cesta do kopce. Zdá se, jako kdyby ulice a náměstíčka tvořily jakési terásky, které vás mají zabavit na vaší pouti k vrcholu. K vidění je toho opravdu hodně.
Centrem dění je náměstí Praca do Comercio, které je plné kaváren a restaurací a na kterém najdete starý kostel Sao Tiago z 12. století. Odtud vás ulice Rua de Sofia přivede k dalším kostelům, původně patřícím ke klášteru. Určitě byste se měli projít také po příjemné pěší zóně ulice Rua Ferreira Borges.
Igreja de São Tiago
Do starého města však projdete teprve pod obloukem Arco de Almedina, což je zároveň pozůstatek původního opevnění. Po schodech lze kolem historické renesanční věže Torre de Anto dojít do horní části města za dvěma katedrálami. Sé Velha z roku 1064 byla postavena na oslavu vítězství nad Maury a Sé Nova byla založena na konci 16. století jezuity.

Univerzita a barokní knihovna

A konečně. Na vrcholu kopce najdete rozsáhlý univerzitní kampus, který na první pohled tak trochu připomíná betonové bludiště. Univerzita byla založena v Lisabonu v roce 1290 a teprve poté se přestěhovala do Coimbry. Patří tedy k jedné z nejstarších univerzit na světě. Možná vám bude chvíli trvat, než se kolem pravidelných, téměř funkcionalistických budov univerzitních fakult a kolejí dostanete k nejproslulejšímu a nejstaršímu jádru kampusu. Na hlavním nádvoří, které je obehnané historickými budovami ze tří stran, se nachází také zvonice, symbol univerzity. Jeden ze tří zvonů svolává studenty na přednášky již od 18. století. Čtvrtá strana poskytuje krásný výhled do krajiny. 
Staré univerzitní chodby mají zvláštní atmosféru, stejně tak přednáškové místnosti, do kterých se dá bez problémů nahlédnout, pokud má tedy člověk chuť nasát závan zoufalství. Mimochodem není náhodou, že v Coimbře existuje speciální studentský druh Fada, portugalské táhlé hudby vyjadřující smutek a utrpení. 

Za návštěvu stojí kaple svatého Michala, Muzeum sakrálního umění a zdobená aula Sala dos Capelos, v níž se konají například promoce či imatrikulace. Největším lákadlem hlavní části kampusu je však slavná barokní knihovna Biblioteca Joanina z roku 1720. Vstupenky se kupují ještě před vstupem na nádvoří a je třeba se objednat na určitý čas. Zdobená knihovna se 300 000 knih v různých jazycích je sice krásná, ovšem průměrného českého milovníka zámeckých prohlídek zas tak moc nenadchne. Zajímavé však je, že poskytuje domov kolonii netopýrů, jejichž úkolem je eliminovat škůdce poškozující staré svazky.

Pedro a Ines

Na podzim 2018 byl novinkou v portugalských kinech film Pedro e Ines. Kláštery Santa Clara-a-Velha a Santa Clara-a-Nova  jsou spojeny s historií těchto milenců. Moderní most přes řeku Mondego otevřený v roce 2007 pak nese název podle jejich jmen. Ines byla španělskou šlechtičnou, do níž se zamiloval portugalský král Petr I. Ten ji po její smrti prohlásil za portugalskou královnu.
Ponte di Pedro e Inès, Coimbra

Co dalšího v Coimbře navštívit

  • Klášter Santa Cruz z roku 1131 s hrobkami prvních dvou portugalských králů
  • Muzeum Machado Castro sídlící v bývalém biskupském paláci, kde se nachází jedna z nejbohatších sbírek umění z celého Portugalska
  • Dům Miguela Torgy, významného portugalského spisovatele a lékaře
  • Botanickou zahradu z 18. století
A nakonec... Můžete navštívit i věznici, tedy alespoň se o to pokusit, dokud nespatříte strážní věž a ostnaté dráty. Tak jako já v domnění, že je to klášter. 

Do Coimbry vlakem

Coimbra je díky své poloze dosažitelná jak z Porta, tak z Lisabonu. Cestování vlakem po Portugalsku je poměrně pohodlné, snadné, bezpečné a levné. Na trase Porto-Lisabon je třeba vystoupit na stanici Coimbra-B a přesednout na lokálku, která vás za pár minut doveze přímo do centra Coimbry.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.