Přeskočit na hlavní obsah

Město Silves a pohoří Monchique

Přestože si většina návštěvníků spojuje jihoportugalský region Algarve především s písčitými plážemi a útesy, v oblastech vzdálenějších od pobřeží skrývá mnoho neprobádaných a zajímavých míst. K nim patří jednak zelené pohoří Mochique plné borovic, eukalyptů a akácií, ale také historicky významné a často opomíjené město Silves. Je naprosto ideální spojit jeho návštěvu s procházkou v přírodě a užít si jak historické památky, tak čerstvý vzduch.

Serra de Monchique

Pohoří Monchique se nachází v západní části regionu Algarve přibližně 20 km od jižního pobřeží Portugalska. Pramení zde řeky Seixe, Aljezur a Odiáxere. Nejvyšším bodem je se svými 902 metry Foia, která poskytuje krásný výhled do krajiny, dokonce odtud lze dohlédnout až k oceánu. Na vrcholek hory je možné dostat se i autem nebo autobusem a kromě pohledu pro bohy čeká návštěvníky také kavárna a obchod s tradičními produkty včetně korku v nejrůznějších podobách.
Dalším pozoruhodným vrcholkem je 774 metrů vysoká Picota. Serra de Mochique je obecně ideálním místem pro turistické výšlapy, procházky nebo jízdu na kole, nicméně ve stejnojmenném městečku, které leží v srdci pohoří, je možné objevovat také malebné uličky, obchůdky a ospalé kavárny. 

Ideálním výchozím bodem pro túry a vyjížďky jsou rovněž lázně Caldas de Monchique, od kterých však rozhodně nečekejte žádné Karlovy Vary ani Mariánské Lázně. Jedná se spíše o zapomenutou vesnici s několika hotýlky a geotermálními prameny.
Typickými suvenýry, které si můžete odvézt z Monchique, jsou například vynikající šunky a klobásy z černých prasat, olivový olej, med, produkty z eukalyptu, výrobky z korku nebo Aguardente de Medronhos, což je místní brandy vyráběná z plodů stromu medronho, kterému se také často říká "jahodový strom". Tento nápoj nekoupíte jenom tak někde v supermarketu, vyrábějí ho skutečně jen lokální farmáři, přičemž mnoho z nich postrádá licenci, nicméně jejich činnost je obecně tolerována.
Zdroj: Pinterest, bellalgarve.com, Portugal Souvenir Online Shop

Silves

Silves je malebné městečko, které bylo v období vlády Maurů, tedy od 9. do 12. století, hlavním městem království Algarve. Jednalo se o důležité obchodní centrum zejména díky řece Arade, prostřednictvím níž bylo možné přivážet sem zboží až ze severní Afriky. Silves je spojené především s legendárním maurským princem Ibn-Almindinem, který si sem podle pověsti přivezl norskou princeznu Gildu a nechal kvůli ní po kopcích kolem Silves vysázet mandloně. Jejich bílé květy měly Gildě připomínat sníh.
Historie Silves však sahá až do období Římské říše, kdy bylo součástí provincie Lusitania. Poté, co Maurové v 8. století přišli na Pyrenejský poloostrov, stalo se jedním z nejdůležitějších měst v západní části Ibérie. 

V současnosti má Silves kolem 37 000 obyvatel, je příjemným a poklidným městečkem, které je plné tradičních a neskutečně levných kaváren a restaurací, ale také památek připomínajících jeho slavnou historii. Rozhodně stojí za to projít křivolakými, ospalými uličkami až na vrchol kopce, na němž se Silves rozkládá, tam vás totiž čeká hlavní atrakce města - červená pevnost s hradbami, které rozhodně stojí za návštěvu nejen díky krásnému výhledu do krajiny kolem Silves. Historie hradu sahá pravděpodobně až do 8. století. Nádvoří nacházející se v centru pevnosti je navíc oázou klidu s palmami a rozkvetlými keři, kde se vyplatí alespoň chvilku posedět a nasát místní atmosféru. 
Dalšími památkami, které by bylo v Silves škoda vynechat, je také gotická katedrála postavená na ruinách bývalé mešity, městská brána Porta de Loulé nebo muzeum korku. 
Obzvlášť příjemné je toulat se malebnými uličkami, zajít si na kávu, prozkoumat pevnost a pak se přesunout na procházku do pohoří Monchique. Silves a Mochique jsou neprávem poměrně opomíjenými oblastmi Algarve a stojí ve stínu nádherných pláží a útesů, i oni jsou ovšem důležitou součástí místní historie, kultury a života. 

Komentáře

  1. Krásný článek, přesně tak to tam vypadá, je vidět, že autorka byla osobně na zmíněných místech. Pište o Portugalsku dále, nádherné čtení, osobní poznatky, jednoduše výborné......

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 portugalských produktů, které si rozhodně budete chtít přívézt domů

Pokud se při cestování nebráníte drobným nákupům suvenýrů a rádi si vozíte domů malou připomínku vaší dovolené, věřte, že v Portugalsku se vám bude vybírat dobře. Nejen v Portu najdete malé, tradiční obchůdky plné místních produktů, které zatím nepodlehly komerčnímu prodeji. Korek, portské víno nebo azulejos... To všechno jsou typicky portugalské výrobky, bez nichž by atmosféra Portugalska nebyla taková, jaká je.

5 věcí, které můžete dělat v Portu, když prší

Když prší u nás, procházka po městě se dá většinou zvládnout s deštníkem. Když prší v Portu, za dvě minuty jste durch a nezachrání vás vůbec nic. Zimní bunda se vám nacucne vodou, v botách vám čvachtá a po strmých silnicích tečou hotové řeky, které vám rozleptávají obuv (protože déšť je ještě ke všemu slaný). Venku to dost často opravdu nejde. Co když vás tahle hrůza přepadne během prodlouženého víkendu? Co všechno se dá dělat v Portu, když prší?

Porto a Harry Potter: Co mají společného?

Hledat stopy Harryho Pottera se jezdí do Anglie, ale co má společného zrovna Porto a Harry Potter? Je toho víc, než si dovedete představit. Ne, rozhodně nejde o hru slov - Porto a Potter. Právě tady totiž J. K Rowlingová hledala inspiraci pro stvoření celosvětového fenoménu. A našla ji třeba v knihkupectví Lello  &  Irmao , kavárně Majestic nebo v hábitech některých studentů.